Nieuwe politieke partij bindt strijd aan met Willockx

SINT-NIKLAAS - Henri Codenie (59) uit Sint-Niklaas lanceert, met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in oktober een nieuwe politieke formatie: 'A WUR'. ,,Ik ben het enige alternatief voor burgemeester Freddy Willockx (SP.A), ook al doet het huidige bestuur het niet slecht'', vertelt Codenie.

,,A WUR is plaatselijk dialect en betekent zoveel als Heb jij het begrepen ?'', zegt Henri Codenie, de man achter de nieuwe beweging. Codenie houdt de omgeving van de grootste kerstboom op de Grote Markt proper in dienst van het stadsbestuur. Codenie gaat op 1 augustus met pensioen. ,,Aanvankelijk was ik fotograaf bij het Hoger Instituut Sint-Lucas in Brussel. Ik werkte er aan de inventaris van waardevol patrimonium en we kregen ook geregeld Koningin Fabiola op bezoek'', zegt Codenie. ,,Ik was ook medewerker van verschillende socialistische ministers waaronder Guy Mathot en Willy Callewaert. Gedurende anderhalf jaar werkte ik voor Freddy Willockx, toen minister van PTT. Maar die tijd ligt al lang achter de rug. Ik stond nooit eerder op een politieke lijst.''

,,Mijn prioriteit is sociale rechtvaardigheid. Alle straten in de binnenstad moet men onderhouden en niet altijd dezelfde drie straten in het centrum. Maak het parkeren in de stadskern gratis als compensatie voor het gratis openbaar vervoer op zaterdag naar het koopcentrum. Ik ijver voor aangename ontmoetingspleinen met veel groen'', verklaart Codenie zijn programma.

,,Ik hoef deze verkiezingen niet te winnen. Voorlopig ben ik nog een eenmanspartij maar er zijn veel mensen die hun ongenoegen ventileren. De kans is heel groot dat we na de verkiezingen met onze zetel op de wip zitten tussen de grote machtsblokken. Maar ik ben niet van plan mij te prostitueren.''

De lancering van A WUR brengt burgemeester Freddy Willockx (SP.A) alvast niet van zijn stuk. ,,Henri Codenie is een heel goede vriend van mij. Hij was inderdaad mijn medewerker toen ik minister was'', vertelt Willockx. ,,Heeft hij een nieuwe partij gesticht? Dat is sympathiek. Meer ga ik daar niet over zeggen.'' (SL)

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio