Sint-Romboutstoren krijgt eigen torenwachter

Tot nu toe kan je de beroemde halve Sint-Romboutstoren enkel in groep en op afspraak bezoeken. Binnenkort komt daar verandering in, de toren krijgt namelijk zijn eigen wachter en permanente openingsuren.

Volgens de oorspronkelijke plannen zou de Sint-Romboutstoren 500 Mechelse voet, ongeveer 167 meter, hoog worden. De werken startten in 1449 met de funderingen en de eerste steen werd gelegd door communiemeester Jan Van Musene in 1452. Om financiële redenen werd de toren niet afgewerkt volgens plan en kwam de spits er nooit. De beginnende godsdienstoorlogen slorpten veel geld op en ook de ontploffing van het opgeslagen buskruit in de oude zandpoort speelde de toren parten. Wanneer precies is niet duidelijk, maar ergens in de zestiende eeuw zijn de bouwwerken gestopt.

Een studie maakte in de jaren 70 duidelijk dat het technisch mogelijk is de toren af te werken. De ondergrond is sterk genoeg om de spits te dragen.

Werelderfgoed

Sinds 1999 behoort deze kathedraal tot het werelderfgoed van de UNESCO. Vanaf april zal er een torenwachter aangesteld worden, die permanent een oogje in het zeil zal houden, zodat de openingsuren uitgebreid kunnen worden. De verschillende kamers langs de trap zijn ingericht als tentoonstellingsruimten. Er hangen foto's over het oude ambacht van klokkengieten en over de architectenfamilie Keldermans. De beroemdste, Rombout Keldermans II, was stadsarchitect en ontwierp het paleis van de Grote Raad en het paleis van Margaretha van Oostenrijk. Wie die torenwachter zal worden en wanneer precies hij zijn functie zal opnemen is nog niet bekend. (JMV)

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio