Opruiming oliespoor kost tienduizenden euro

Opruiming oliespoor kost tienduizenden euro
BRUSSEL - De kosten voor het opruimen van het oliespoor dat de Brusselse Buitenring gisteravond urenlang blokkeerde, lopen op tot tienduizenden euro. Dat hebben de brandweer en de civiele bescherming berekend. Het acht kilometer lange spoor van zonnebloemolie strekte zich uit tussen Zaventem en Peutie. Het kostte de brandweer van Zaventem en de civiele bescherming ongeveer tien uur om alles op te ruimen. "Zonnebloemolie is op zich al moeilijk te verwijderen, maar de vriestemperaturen van dinsdagavond maakten het de hulpdiensten extra lastig", zegt Francis Vermeiren, de burgemeester van Zaventem.

Het brandweerkorps van Zaventem heeft zeven mensen ingezet. Die hebben versterking gekregen van zowat vijftig mensen van de civiele bescherming. De olie moest met warm water verwijderd worden. Vanuit Ghlin werd een speciaal reinigingsproduct overgebracht omdat het met de gewone producten niet lukte.

Volgens burgemeester Vermeiren heeft de zaak de gemeente Zaventem 5.000 euro gekost. De civiele bescherming heeft nog geen volledig overzicht, maar voorziet nog hogere kosten. "Voor Liedekerke alleen zal dat ongeveer 10.000 euro zijn aan manuren en reinigingsproducten", zegt luitenant-kolonel De Kock. "Hoeveel het voor de andere brigades zal zijn, kan ik niet zeggen, maar het zal in dezelfde orde liggen."

De burgemeester van Zaventem had eerder al gezegd dat de opruimingskosten zullen verhaald worden op de eigenaar van de vrachtwagen waaruit de olie lekte. Dat kan alleen wanner bewezen is dat diens verantwoordelijkheid ook duidelijk kan bewezen worden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees