Onthulling in biografie Johannes Paulus II

Danneels was tweede keuze van vorige paus

Godfried Danneels was niet de favoriete keuze van paus Johannes Paulus II om aartsbisschop van Mechelen-Brussel te worden. Volgens de Italiaanse professor Andrea Riccardi wilde de vorige paus aanvankelijk zijn Brusselse vriend Marcel Uylenbroeck aanstellen. 'Geen verrassing', zegt de toenmalige woordvoerder van Danneels.

De Italiaanse historicus Andrea Riccardi, stichter van de wereldwijd vertakte lekengemeenschap Sint-Egidius, bracht het nieuws aan het licht in zijn biografie van Johannes Paulus II. Daarin schrijft hij dat de Pool, die op 1 mei zalig wordt verklaard, eigenlijk de Brusselse priester Marcel Uylenbroeck op het oog had als opvolger van kardinaal Suenens.

Studievriend

Uylenbroeck was een studiegenoot van Karol Wojtyla. De twee hadden elkaar kort na de Tweede Wereldoorlog leren kennen aan het Belgische Pauselijke College in Rome, en bleven boezemvrienden, ook toen Wojtyla paus werd. Hij vroeg Uylenbroeck, intussen secretaris van de Pauselijke Raad voor de Leken, of hij aartsbisschop van Mechelen-Brussel wilde worden.

Voor Jo Cornille, oud-woordvoerder van kardinaal Suenens en Danneels, komt het nieuws niet als een verrassing. 'Ik had dat verhaal lang geleden al eens opgevangen. Uylenbroeck speelde in de voetsporen van kardinaal Cardijn een belangrijke rol in de christelijke arbeidersbeweging. Hij was sociaal geëngageerd, net als Karol Wojtyla. Het mag dan ook niet verbazen dat hij een gelijkgestemde zou kiezen om Suenens op te volgen.'

Kanker

Maar het draaide anders uit. Marcel Uytenbroeck weigerde het ambt van aartsbisschop omdat hij kanker had. 'Ik herinner me nog hoe Suenens hem een bezoek bracht toen hij zwaar ziek was. Die man had geen toekomst meer', zegt Cornille.

Uylenbroeck overleed in 1979, vier maanden nadat kardinaal Suenens zijn ontslag had ingediend. Pas in december dat jaar maakte paus Johannes Paulus bekend dat Godfried Danneels hem zou opvolgen. 'Hij was toen pas goed twee jaar bisschop van Antwerpen. Toen hij gevraagd werd voor de nieuwe job, was hij zelf heel verbaasd. Danneels was helemaal niet ambitieus', aldus Cornille.

Kardinaal Danneels zelf was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees