Hoofd in emmer mortel als straf

HOEGAARDEN - Een 14-jarige licht verstandelijk gehandicapte leerling is op zijn school in Hoegaarden brutaal aangepakt door een leerkracht.

De tiener volgt de richting bouw in de Hoegaardse school Mariadal, een school voor buitengewoon secundair onderwijs. Hij zit er in het tweede middelbaar.

'Eind maart heeft het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) ons gecontacteerd met de boodschap dat ze een schokkend filmpje toegestuurd hadden gekregen, waar zo goed als zeker één van onze bewoners op stond', zegt Kris Lippens. Hij is zorgdirecteur van het Leuvense Medisch Pedagogisch Centrum Ter Bank, waar de bewuste jongen na de schooluren verblijft. Het filmpje is gemaakt door een medeleerling, wiens geschokte omgeving het nadien aan het CLB doorspeelde.

Op die beelden is te zien hoe de leerkracht in zijn klas compleet door het lint gaat. Hij sleurt de leerling aan zijn kraag door het lokaal, houdt de leerling ondersteboven, duwt zijn gezicht in een emmer met mortel, daarna onder een kraan. De leerling krijgt ook nog eens een hele scheldtirade over zich heen.

'De feiten zouden van begin dit jaar dateren', zegt Lippens. 'De jongen heeft ons daar toen niets van gezegd. Het was ons ook niet opgevallen, misschien ook doordat hij niet gewond was geraakt. Maar toen we hem eind maart met de beelden van het CLB confronteerden, is hij alles beginnen te vertellen en werd ook duidelijk dat hem dat erg had aangegrepen. Net deze jongens zijn bijzonder gevoelig voor zo'n kwetsende behandeling.'

In samenspraak met de ouders van de jongen is vervolgens een klacht ingediend bij de politie. Gespecialiseerde jeugdspeurders hebben volgens de Leuvense parketwoordvoerder Patrick Vits al verschillende verhoren afgenomen, onder andere in speciale videokamers. Ook het vertrouwenscentrum is op de hoogte gebracht, dat optreedt in geval van kindermishandeling.

'Wij begeleiden de jongen nu extra om hem deze gebeurtenis te laten verwerken', aldus nog Lippens die vreest dat zijn pupil twee keer wordt gestraft. 'Een eerste keer door de stuitende behandeling door zijn leerkracht, en een tweede keer doordat hij op dit moment niet langer naar die school kan. Want de reden dat hij heeft gezwegen over de brutaliteiten door die leerkracht, is dat hij zijn opleiding niet in gevaar wilde brengen.'

'Dat diploma bouw halen is voor hem zijn grootste wens. Er zijn echter niet veel andere geschikte scholen. We hopen dus dat hij na de afronding van deze affaire toch weer naar Mariadal kan.'

De directie van Ter Bank, die nog jongeren op deze school heeft zitten, had tot dusver geen slechte ervaringen met het Hoegaardse Mariadal. 'Het is nu aan het gerecht om uit te maken of dit een geïsoleerde gebeurtenis was', zegt Lippens.

Verbijsterend is dat ondanks de schokkende beelden - die dus al eind maart boven water kwamen - de bewuste leerkracht niet preventief werd geschorst. Hij stond gisteren nog steeds gewoon voor de klas, zo bevestigde gisteren Chantal Celis, de directeur van Mariadal. Zij wilde voor het overige geen commentaar kwijt.

Maar in kringen van de school was gisteren te horen dat de man vandaag zijn schorsing per aangetekend schrijven betekend krijgt. 'Het onderwijs kent op dat vlak strikte procedures. Als je die als directie niet volgt, word je achteraf in het ongelijk gesteld en moet je de betrokken leerkracht enorme schadevergoedingen betalen', aldus een schooldirecteur gisteravond.

Hij hoopte dat dit voorval minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (SP.A) ertoe zou aanzetten om snellere procedures mogelijk te maken. 'Als directie zou je bij dit soort incidenten toch meteen moeten kunnen optreden.'

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees