Zachtaardige stadsguerilla legt kruidentuintjes aan

© © JOACHIM DEWILDE

Her en der in het Gentse duiken sinds enkele weken kleine wilde kruidtuintjes op. Die worden geplant door de 'gardening guerilla's', een groepje zachtaardige stadsgueruillero's die vinden dat er in de stad te weinig groen is en te weinig diversiteit in planten.

(jfc)

Zondagmiddag zijn twee van hen, Marino en Steven, met spades aan het werk in de Sint-Pietersaalststraat, tussen de Krijgslaan en de Kortrijksesteenweg. Ze graven er de grond los rond een boom. En dat is geen eenvoudige klus, want de boomwortels zitten dicht op elkaar. 'Maar In dit kleine stukje grond rond de boom is er zeker nog plaats voor wilde bloemen of kruiden', stelt Marino. 'Als de stad of de Groendienst er niet voor zorgt, moeten wij het doen.'

Steven en Marino zijn vandaag alleen op pad. 'We zijn normaal met een troepje vrienden op pad, maar niet iedereen wil in de krant komen', lacht het tweetal. Want helemaal legaal is het niet wat ze doen. 'Maar we doen ook niet echt iets mis', klinkt het.

Naast hen staan twee grote manden vol met plantjes. 'Het zijn allemaal inheemse kruiden die ik krijg van een bevriende tuinier', stelt Marino. 'Salie, Oostenrijkse kers, wilde brem, Onze-Lieve-Vrouw bedstroo', somt hij op. 'Kruiden die in de vrije natuur vroeger volop voorkwamen. Oude kruiden die in sommige dure restaurants nu worden verwerkt in chique gerechten, maar die je niet meer overal vindt. Een stad als Gent heeft zoveel nood aan biodiversiteit en de stad heeft er de mond van vol, maar blijft wat ter plekke trappelen. Er is ruimte genoeg, dus doen wij het maar', klinkt het laconiek.

Het idee van de groene

guerillero's is niet nieuw. 'Het bestaat al jaren in Londen en Berlijn', zegt Marino, maar daar gaan ze écht stukken grasveld van parken omspitten. Dat doen wij niet. We zoeken plekjes zoals deze, waarin een boom omringd wordt door beton, om aan te planten. In de Brugse Poort en de Bijloke plantten we zo al een hoop zonnebloemen. Volgende week krijgen we 1.200bloembollen om te planten. Het zijn kleine stapjes, maar alle buurtbewoners die ons komen vragen wat we doen, zijn telkens zeer enthousiast. Geef toe : als je moet kiezen tussen gewoon een boom of een boom omringd door kleurrijke bloemen, dan weet je het toch ?'