Commissaris van Handel

Belgie baas in Europa

Belgie baas in Europa

Foto: photo news

NVT - Na Herman Van Rompuy (CD&V) als Europees president heeft België met Karel De Gucht (Open VLD) als EU-Commissaris van Handel een tweede topfunctie te pakken. In het buitenland zien ze groen van jaloezie.

'België troeft ons wéér af', schrijft de Nederlandse krant De Telegraaf op haar website. Want 'hun' Neelie Kroes wordt 'maar' EU-Commissaris van ICT en Telecom. 'Nu zijn we allemaal Belgen', schrijft het Britse weekblad The Economist. Want omdat er naast socialisten en christendemocraten nu ook liberalen in de Commissie zetelen, moeten 'net als in België mensen die elkaar niet kunnen uitstaan' samen regeren.

Topfunctie

Feit is dat na de functie van Europees president ook de belangrijke bevoegdheid van Handel naar een Belg gaat. Europa is goed voor 20 procent van de wereldwijde in- en uitvoer en daarmee de grootste handelspartner ter wereld. Als EU-Commissaris zal Karel De Gucht onderhandelen met toplui uit de hele wereld, zeker omdat Handel bijna volledig op Europees niveau wordt geregeld. 'Kijk: op de klimaattop in Kopenhagen zal de Europese Commissaris voor Milieu wel aanwezig zijn, maar het zijn de lidstaten die er de belangrijke beslissingen nemen', zegt Hendrik Vos, professor in de Europese politiek aan de Universiteit Gent. 'Voor Handel is de Commissaris wél het gezicht van Europa. En iedereen wil handel drijven met de EU, want nergens anders in de wereld leven 500 miljoen welvarende mensen bij elkaar.' Maar wie handel wil drijven met Europa, moet voortaan eerst voorbij De Gucht. Hij moet zich buigen over handelsgeschillen in verband met pakweg de concurrentieverhoudingen tussen Airbus en Boeing of de import van Chinese schoenen en Latijns-Amerikaanse bananen. Hij voert namens de EU ook de onderhandelingen bij de Wereldhandelsorganisatie.

België boven

Dat na het presidentschap ook deze topfunctie naar een Belg gaat, is toeval. De intrinsieke capaciteiten van De Gucht en zijn ervaring als minister van Buitenlandse Zaken wegen zwaarder door. 'De Gucht is een harde onderhandelaar en een no-nonsense figuur die op tafel durft te slaan', zegt professor Rik Coolsaet (UGent). 'Hij doet me aan Karel Van Miert denken, want ook hij durfde vol voor de Europese belangen gaan. De Gucht zal net als Van Miert af en toe eens over mijn lijk zeggen.'

'De keuze voor Van Rompuy had veel meer te maken met zijn nationaliteit', zegt Coolsaet. 'Hij mocht geen bedreiging vormen voor de grote lidstaten, al denk ik dat ze van Van Rompuy nog zullen opkijken. In elk geval is de vrees van Groot-Brittannië werkelijkheid geworden: België neemt via de EU de wereld over.' (lacht) Wilfried Martens (CD&V), voorzitter van de Europese Volkspartij, is 'als Belg absoluut trots' op Karel De Gucht. 'Europa heeft België een heel belangrijke plaats gegeven', zegt hij. 'Nu moeten de politici ook in eigen land bewijzen dat ze het waard zijn.' Hij mag dan al goed kunnen onderhandelen, op het cv van De Gucht was ook zijn politieke kleur van belang. 'Europees commissievoorzitter José Manuel Barroso heeft zijn tweede ambtstermijn te danken aan de liberale steun in het parlement', legt Hendrik Vos uit. 'Er moesten in ruil dus enkele zware posten naar een liberaal gaan.' Acht van de 26 commissarissen komen uit liberale hoek. Zij kregen felicitaties van Guy Verhofstadt, liberaal fractieleider in het Europees parlement. Karel De Gucht volgt als Europees commissaris van Handel Catherine Ashton op, die nu onder Herman Van Rompuy Europees minister van Buitenlandse Aangelegenheden wordt. De Gucht begint eind januari en blijft tot die tijd commissaris voor Ontwikkelingssamenwerking. De Gucht verdient 216.000 euro per jaar.

Corrigeer

MEER NIEUWS