Luis Leon Sanchez, de nieuwe Indurain

Luis Leon Sanchez, de nieuwe Indurain

Foto: belga

Op weg gezet door de omstandigheden, zoals hij dat uitdrukte, gaf Luis Leon Sanchez gisteren inkijk in zijn rijke mogelijkheden. 'Een nieuwe Indurain', heet hij in Spanje. Er is echter nog veel meer.

De Sanchez-en tieren welig in Spanje, zoals bij ons de Peeters en de Janssens. De familie van de ritwinnaar van Aurillac maakt er echter helemaal een potje van. Ze heten niet allemaal Sanchez maar hebben ook allemaal Leon in de voornaam. Laat ons even kennis maken, zonder er tureluurs van te worden.

Het begint allemaal bij vader Pedro Leon Sanchez, genoemd naar grootvader Leon Sanchez. De man ook die de fiets in het leven bracht van de Murciaanse clan. Toen hij nog diende bij de Guardia Civil werd Pedro Leon gekazerneerd in Bilbao, midden het woelige Baskenland. Daar werd hij het slachtoffer van een bomauto van de gevreesde ETA. Geraakt aan beide benen kreeg hij een fiets toegestopt om te revalideren. De microbe had zich toegang verschaft. Bij de kleine Luis Leon, toen amper één jaar oud, zou ze een rijke voedingsbodem vinden.

Deze laatste was echter niet de eerste om zich tot het peloton te bekeren. Dat deed Leon Sanchez, de oudste van de vier broers, die de naam van grootvader erfde. Hij kwam een kleine drie jaar geleden om het leven bij een ongeluk met een quad. Vandaar dat Luis Leon gisteren zo uitgebreid naar de hemel wees, terwijl hij in triomf de aankomstlijn overschreed.

'Leon, veertien maanden ouder dan ik, was mijn broer en mijn beste vriend', kreeg hij het kwaad tijdens de obligate persconferentie achteraf. 'We waren altijd samen en trokken altijd samen op training. Tot drie jaar geleden dus. Ik sprak met mijn jongere broer Pedro Leon af om ieder exploot van ons op te dragen aan onze overleden broer.'

Daarmee zijn we meteen een telg verder. Pedro Leon dus, voorlopig nog voetballer bij Levante, in de Spaanse eerste klasse maar aan het einde van vorig seizoen gedegradeerd naar de tweede afdeling. Hij zou echter kans maken op een transfer naar Vilarreal en daardoor aan boord kunnen blijven in de fameuze Primera Division .

Daarmee hebben we ze echter nog allemaal niet gehad. Er rest immers nóg een broer. Oók Sanchez uiteraard en óók Leon. Antonio Leon om compleet te zijn. Hij fietst ook, om later in de voetsporen te treden van zijn stilaan beroemde broer.

Bij veel wielerliefhebbers zal gisteren wel geen belletje hebben gerinkeld. Luis Leon Sanchez? Jawel, en dan? In Spanje torst de ranke atleet, ploeg- en streekgenoot van kopman Valverde, echter al jaren de reputatie als een potentiële opvolger van Miguel Indurain. Een kerel met onbetwistbaar talent, een toekomstig Tourwinnaar. In afwachting doet hij het nog met successen op de tweede rij, en met niet onaardige prestaties in het Vlaamse voorjaar.

'Ik ben er pas 24 en heb nog zoveel te leren', vertelde hij in Aurillac. 'Dag na dag steek ik nog iets op van ploegmaats als Valverde en Pereiro. Ik ben niet gehaast om ze naar de kroon te steken. Het zou ook niet verstandig zijn, want ik besef dat ik ook in het hooggebergte nog tekortschiet tegen de betere klimmers. Deze Ronde van Frankrijk is een leerschool. Over een jaar of drie, vier hoop ik echter terug te komen met de ambitie om ze te winnen.'

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.