Vandaag (15 uur) finale Federer-Nadal als het niet regent

Federer klopte Nadal nog nooit in Roland Garros

Federer klopte Nadal nog nooit in Roland Garros

Foto: Photonews

Was de vrouwenfinale, met alle respect, een beetje een anticlimax, het nummer 5 van de wereld tegen het nummer 4, dan is de mannenfinale een hoogfeest met bijna historische dimensie. Als Federer wint, wordt Novak Djokovic voor het eerst in zijn carrière nummer één van de wereld. Maar, Federer kon Nadal nog nooit kloppen in Roland Garros.

Federer versloeg Nadal nog maar twee keer op gravel: in 2007 in Hamburg en in 2009 in Madrid. Maar als de sterren ooit gunstig stonden voor een zege van de Zwitser, dan is het wel nu. Nadal werd in de aanlooptornooien op gravel twee keer geklopt. Twee keer door Novak Djokovic. Dat zijn zwarte beest de finale niet haalde, moet een opluchting zijn voor Nadal. Maar hij werd er wel uitgekegeld door een bijna buitenaardse Roger Federer. De halve finale van vrijdagavond kreeg door de waarnemers ter plekke het label 'klassieker' opgekleefd. Vooral in de eerste set, toen Federer setballen tegen kreeg, toonde de Zwitser staaltjes van puur genie.

Het is van de Australian Open 2010 geleden dat Federer nog eens de finale van een Grand Slam haalde. Het heilige vuur leek wat uitgebrand, na de geboorte van zijn tweeling, maar de Zwitser speelt beter dan ooit, en vooral met meer vertrouwen dan ooit. 'Ik voel geen stress', stelt Federer ook zelf. 'Als ik een bal fout sla, wind ik me niet op. Ik wijt het niet aan mezelf, ik denk gewoon: oké, hij sloeg een prachtige bal, de volgende is voor mij. Dat is waarom ik zoveel vertrouwen heb op dit moment.'

Nadal kwam net met een hoofd vol twijfels naar Roland Garros. En dat werd er niet beter op toen hij in de eerste ronde door John Isner al tot een vijfsetter werd gedwongen. De Spanjaard verloor 77 spellen op weg naar de finale. Dat is het meeste ooit. Maar de zege in drie sets tegen Robin Söderling gaf hem vertrouwen. Misschien net op tijd voor de finale. Als Nadal wint, is het zijn zesde titel in Parijs, een evenaring van het record van Björn Borg.

Corrigeer