Hassan Mourhit 18 maanden geschorst

Hassan Mourhit 18 maanden geschorst

Foto: belga

Hassan Mourhit is na een positieve plas 24 maanden geschorst, waarvan 18 maanden effectief. De Belgische 1.500m-loper gaat wellicht in beroep.

In 2002 werd Mohamed Mourhit - ex-wereldkampioen veldlopen en Europese recordhouder 3, 5 en 10 kilometer - al twee jaar geschorst wegens epogebruik. Nu heeft de disciplinaire commissie van de Vlaamse Gemeenschap diens jongere broer Hassan (26) geschorst voor twee jaar, waarvan anderhalf jaar effectief. Tijdens de Nacht van de Atletiek op 20 juli in Heusden wilde Mourhit, Belg sinds 2003, zich op de 1.500m alsnog plaatsen voor de Olympische Spelen. Hij werd pas vijftiende in een matige tijd en miste Peking.

Na de wedstrijd plaste hij positief op anastrazol, een middel dat vrouwen met borstkanker helpt. Het wordt in de sportwereld soms gebruikt om de bijwerkingen van (verboden) anabole steroïden tegen te gaan en krikt de testosteronspiegel op. De afgelopen jaren werden er vier catch-worstelaars op betrapt. Maar dat scenario heeft niet gespeeld, beweert Mourhit.

'Uit een analyse bleek dat ik te veel vrouwelijk hormoon had. Daarom schreef mijn dokter me Arimidex voor, dat anti-oestrogeen bevat. Kijk, ik ben anti-doping. Dit is wel een heel zware straf, veroorzaakt door een fout van de dokter. Het middel is niet eens prestatiebevorderend. Had ik nu 3.30 gelopen dan was ik misschien verdacht, maar deze zomer bleef ik met 3.39.51 als toptijd ruim twee seconden boven mijn record en in Heusden haalde ik 3.43.63.'

Advocaat Dedecker betwist niet dat de atleet verantwoordelijk is voor wat in zijn lichaam terechtkomt, maar hoopt de commissie van verzachtende omstandigheden te overtuigen. 'Twee jaar is zeker geen straf waar we van uitgegaan waren: het gaat tenslotte niet om epo. Mourhit is 26, dit kan het einde van zijn carrière betekenen. Ik heb de commissie alvast het doktersvoorschrift bezorgd: men moet toch een beetje rekening houden met het product.' (vwf)

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.