Vandalen kerven 's nachts grote scheuren in plastic gevaarte van 300 kg

Reuzenbadeend met messteken 'gedood'

Van de 12 meter hoge en bijna 16 meter brede reuze-eend blijft niets meer dan een hoop plastic over. Foto: © Icm

MAASMECHELEN - De 12 meter hoge plastic badeend die sinds enkele dagen in het Limburgse Maasmechelen lag aangemeerd, is met messteken 'om het leven gebracht.' 'Een laffe moord op een weerloos dier', zegt artistiek directeur Jan Boelen. De eend was pas nog gerepareerd.

De reuzenbadeend uit 300 kilogram knalgeel plastic zou een hele reis door Limburg afleggen. Maar op zijn derde stop in Maasmechelen lijkt de reis voorbij. 'We hebben vanochtend moeten vaststellen dat de eend er niet meer was, behalve dan een zielige hoop plastic', zegt Jan Boelen, artistiek directeur van het Hasseltse kunstencentrum Z33.

Vandalen kerfden afgelopen nacht grote scheuren in het plastic zeildoek. Iets waarvoor ze blijkbaar een nat pak over hadden. 'We zullen moeten bekijken of de schade te herstellen is, zonder dat de eend door al die littekens uit model komt te staan', aldus nog Boelen. De eend was nog maar amper hersteld, nadat ze eind juli in Genk zwaar beschadigd geraakte bij hevig stormweer.

Boelen is zwaar geschandaliseerd door het vandalisme. 'Dit is een laffe moord op een weerloos dier, door in mijn ogen beeldenstormers.' Hij haastte zich gisteren naar de politie om aangifte te doen. 'We zijn hiertegen wel verzekerd, maar toch hoop ik dat de daders worden gevonden en zich rekenschap moeten geven van hun barbaarse daden.'

De eend is een ontwerp van de Nederlandse kunstenaar Florentijn Hofman. Die bevond zich gisteren in Japan, maar zou 'kapot' zijn van de vernieling van zijn badeend. Het knalgele badspeeltje was 12 meter hoog en bijna 16 meter breed. 'Het was een symbool van vriendelijkheid', beschreef de kunstenaar het dier zelf. 'De eend was inderdaad bijzonder graag gezien, getuige de bijna 5.000 fans op zijn Facebook-pagina', zegt ook Boelen.

De badeend zou normaliter doorreizen naar Beringen, Lommelt en Neerpelt, waarna eind september met een groot feest afscheid zou worden genomen. Maar dat lijkt nu allemaal in het water te vallen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees