Servaes Vaes krijgt plein

HERK-DE-STAD - Geboren Herkenaar Servaes Vaes, 50 jaar abt van de abdij van Averbode en bekend om zijn bouwwoede, heeft liefst 307 jaar na zijn dood moeten wachten eer er in Herk-de-Stad een plein of straat naar hem genoemd wordt. Het binnenpleintje van de oude rijkswachtkazerne aan de Markt heet voortaan Servaes Vaesplein.

Zo wordt Vaes, net als zijn grote geestes- en tijdsgenoten Godfried Wendelen en Andreas Alenus eerder te beurt viel, vereeuwigd via een plaats- of straatbenaming in de eigen geboortestad.

Servaes Vaes werd in Herk-de-Stad geboren op 9 april 1608. Zijn vader Hubertus was liefst acht keer burgemeester van Herk-de-Stad. In 1626 trad Vaes in bij de Norbertijnen. In 1648 werd hij abt van de abdij van Averbode voor de duur van vijftig jaar. Eerder had Vaes als prior de bouw geleid van de Norbertijnenbasiliek van Kortenbos, waaraan hij later ook een pastorie liet optrekken.VLD-fractieleider in de gemeenteraad Mark Vanleeuw gaat akkoord met de nieuwe plaatsbenaming, opgedragen aan Servaes Vaes. Toch waarschuwt Vanleeuw voor het gevaar dat in Herk-de-Stad nieuwe straat- of plaatsbenamingen uitsluitend naar geestelijken genoemd zullen worden. Vanleeuw vindt de helft geestelijken en de helft niet-geestelijken aanvaardbaar. Hij vreest dat de nieuwe straten die aangelegd worden in de nieuwe wijk Daelersveld, haast allemaal genoemd worden naar geestelijken of zaken die te maken hebben met de clerus. Volgens Hugo Spooren (NIEUW) gaat het om de verwezenlijkingen die deze mensen realiseerden, vaak als wetenschappers.

(PPG)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio