Jong talent vindt podium en een nokvolle zaal

Kunstbende palmt De Spil in

ROESELARE - De voorronde van De Kunstbende zorgde er voor de tweede keer voor dat het Roeselaarse cultureel centrum De Spil in vuur en vlam stond. Wie won was in de zevende hemel, wie naast de prijzen viel supporterde enthousiast voor de winnaars.

De Kunstbende is een culturele wedstrijd voor jongeren tussen 13 en 19 jaar. Ze krijgen een leeg podium of een lege ruimte en worden aangepord hun ding te doen met een professionele omkadering. De provinciale preselectie voor West-Vlaanderen vond plaats in CC De Spil in Roeselare. Het anders altijd zo stijlvolle en rustige centrum was voor een dag de pleisterplaats voor elke jonge West-Vlaming, die droomt van een of ander BV-schap.

Alle kunstgenres kregen er een kans. Het grootste deel van de deelnemers kwam in groep, uit kunstacademies of -humaniora's. Een enkeling vond in z'n eentje de weg naar de Spilleboutdreef. Voor hen was de confrontatie met een volle schouwburgzaal soms een schok, al reageerden de leeftijdsgenoten met het nodige respect.

Over het algemeen kan men de West-Vlaamse jeugd geen gebrek aan lef verwijten. Muziekbands, enigsins te verwachten, gaven er een lap op (winnaars: Balthazar en Na Zdrovje), maar wat werd het stil bij stukjes prachtige poëzie (winnaars: Annelore Vercouter en Emmelien Werbrouck uit Roeselare en Hélène Devos uit Kortrijk).

Jolien Schots uit Geluwe danste gedurfd, puur en emotioneel. Zij gaat naar de finale in Brussel op 7 mei, samen met de hiphoppers van Dance Freaks.

Ook de nieuwe kunsten kregen een kans. Videasten Einsteinium (Roeselare/Staden) en Reverance (Brugge) gaan een ronde verder, maar ook de fotografen-in-spé Camarolie (Varsenare) en Nele Desmet (Roeselare) kregen een enthousiaste jurybeoordeling. Bij de performance kregen we Cortina Cayende en The FoxCatStreets, twee groepen waar we in de toekomst meer willen van horen. En dan waren er nog de ontwerpers. Zij mochten de exporuimte inpalmen. Dries De Langhe (Kortrijk) deed dat het best, gevolgd door Julie Van den Berghe uit Beernem.

De provincie trekt jaarlijks 10.000 euro uit om de Kunstbende op het spoor te houden. Daarnaast is er nog het rockpodium West-Talent. Winnaars van deze wedstrijden worden onze culturele ambassadeurs.

Heel wat groepen en artiesten krijgen stilaan een podium in Vlaanderen. Al liggen die niet wakker van al het officiële gedoe rond dit initiatief. Zo werd gedeputeerde voor Jeugd, Dirk De fauw door het publiek lauwtjes ontvangen als nobele onbekende en was de prijsuitreiking omgekeerd evenredig boeiend in vergelijking met de rest van de dag.

De Kunstbende verkast in 2006 naar Koksijde en Waregem

Meer over de winnaars van De kunstbende op www.kunstbende.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio