Mode

'Slimme kleren' komen eraan

Mijn trui stuurt e-mails

Mijn trui stuurt e-mails
Ziet u wat in een flashy jas die u naadloos de weg wijst naar uw nieuwe werkgever? Of in een t-shirt dat waarschuwt wanneer u begint in te dommelen achter het stuur? Het regent de jongste maanden uitvindingen in de sector smart clothes (slimme kleren). Als het prijskaartje even aantrekkelijk is als het gadget zelf, dan staat niets nog het succes ervan in de weg.

Het nieuwste snufje onder de ,,slimme kleren'' is een jas of trui die meteen reageert wanneer de drager valt. Een ingebouwd apparaatje verstuurt da onmiddellijk een bericht naar één of enkele verwanten. Geknipt voor oude en/of erg zieke mensen die onvast op de benen staan. Het apparaatje van professor Tay van de universiteit van Singapore is zo klein dat u het met het blote oog niet kan zien. waar te nemen is. Het toestelletje torst een kleine siliconendetector, vergelijkbaar met de siliconenchip in PC's.

Op het ogenblik dat de drager van de slimme jas op de grond belandt, verstuurt een radiozender een tekstbericht of een e-mail naar vooraf geprogrammeerde adressen of telefoonnummers. ,,Te vergelijken met een airbag-sensor'', zegt Tay die er op wijst dat de mechaniek makkelijk verwijderd kan worden zodat u de kleren ook kunt wassen.

En de man zit niet stil. Een tweede snufje van Tay is inmiddels in voorbereiding. Het zal de vitale organen controleren. Behalve voor zieken en bejaarden, is het snufje volgens Tay ook geknipt voor militairen en sportlui. ,,Het kleinood kan makkelijk de hartactiviteit van een loper nagaan en uitzoeken of de hartspier niet te veel stress moet ondergaan.'' En wat mag zo'n grapje kosten?

Tay: ,,Ik denk dat een prijs van ongeveer 60 euro mogelijk moet zijn.''

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees