Campus Sint-Ursula van start als revalidatiecentrum

Campus Sint-Ursula van start  als revalidatiecentrum

Aan de invalswegen worden borden geplaatst die erop wijzen dat Herk-de-Stad zich als revalidatiestad wil profileren.

Foto: FOTO GERT DEVOCHT

HERK-DE-STAD - Enkele weken geleden werd in het Revalidatiecentrum Sint-Ursula in Herk-de- Stad van start gegaan met een eerste hospitalisatie-afdeling van 22 bedden voor het functieherstel van locomotorische aandoeningen. Sinds gisteren is het centrum officieel geopend. Tijdens de opening stelde burgemeester Paul Beukers ook de plannen voor die van Herk-de-Stad de revalidatiestad van het Vlaamse landsgedeelte moeten maken.

,,Financieel-economische overwegingen maken het op termijn onmogelijk om een klein acuut ziekenhuis te laten bestaan'', haalt campusdirecteur Jos Luys aan. ,,Daarom werd beslist een nieuwe toekomst voor Sint-Ursula op te bouwen zodat het ziekenhuis zijn rol kan blijven vervullen in dienstverlening. Aangezien onze provincie nog niet beschikt over een centrum dat zich uitsluitend toelegt op herstel en revalidatie, werd beslist hier zo een revalidatiecentrum uit te bouwen. De eerste afdeling die officieel is geopend is er één voor revalidatie na locomotorische aandoeningen.''

Steve Orens

Deze eerste hospitalisatie-afdeling bestaat uit 22 bedden voor functieherstel na bijvoorbeeld heup- en kniefracturen, polytrauma, amputatie-patiënten of uitgesproken motorische dysfunctie na een verblijf op een intensieve zorgeenheid. Binnen enkele maanden zullen ook 22 bedden voor functieherstel van neurologische aandoeningen, ondermeer CVA-patiënten, in gebruik genomen worden.

,,In eerste instantie worden de patiënten die van de hospitalisatiedienst komen, behandeld. In een tweede fase worden patiënten behandeld die niet in aanmerking komen voor een opname'', zegt dokter Patrick Grisar. ,,Dagrevalidatie kan een overgangsfase zijn tussen hospitalisatie en volledige thuisopvang. In de nabije toekomst komen revalidanten die thuis verblijven enkele dagen per week oefenen. ''

De uiteindelijke bedoeling van een revalidatie is de patiënt met zijn beperkingen zo goed mogelijk te laten functioneren en maatschappelijk te integreren. Daarom heeft het revalidatiecentrum Steve Orens (30) een geboren en getogen Herkenaar, onder de arm genomen om de revalidanten bij te staan in de soms moeilijke weg naar herstel. Steve, die toen hij drie jaar was het slachtoffer werd van een ongeval, bleef zelf niet bij de pakken zitten. Met zijn sportieve prestaties oogstte hij in binnen- en buitenland al heel veel lof als rolstoelatleet. Hij zal als ervaringsdeskundige optreden en de revalidanten helpen geloven dat ondanks een handicap er nog heel veel mogelijkheden zijn.

Campus Sint-Ursula blijft een aantal acute medische activiteiten behouden zoals een goed uitgebouwde polykliniek, een dagziekenhuis, een voornamelijk orthopedische chirurgische dienst en een geriatrische afdeling.

(ADH)

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio