,,Alleen een Duitse herder past bij mij''

,,Alleen een Duitse herder past bij mij''

Filip Dewinter. Foto: © MHB

De reportage Vlaamse choc is geen kwestie van 'Filip Dewinter zoals u hem nooit zag', maar van 'Dewinter zoals u hem niet mocht zien'. Dat de RTBf maanden heeft geaarzeld om de reportage uit te zenden, illustreert perfect de paranoia die om zich heen grijpt als de naam Vlaams Belang valt.

Is Vlaamse choc een 46 minuten durende reclamefilm voor het Vlaams Belang? Als je de reportage met oogkleppen bekijkt, misschien. Wie verstandig kijkt, zal moeten toegeven dat dit niet het soort reclame is die je als politieke partij kunt gebruiken.

Vlaamse choc valt op door de sobere aanpak en de wrange nasmaak die het nalaat.

De choc zit hem vooral in de taal die Filip Dewinter zich tussen neus en lippen laat ontglippen. Hij zegt '
Allah Akbar' tegen een Antwerpse madam die zich bij wijze van grap gesluierd op café begeeft, kirt ' zeg eens Eigen volk eerst' tegen een papegaai die de slogan foutloos na-aapt en zegt dat hij het originele 70-puntenplan van de partij 'zal wegstoppen voor de toekomst' .

Wanneer Dewinter gaat wandelen met de hond, zegt hij dat '
alleen een Duitse herder bij mijn imago past' . Was het niet diezelfde Filip Dewinter die beweerde dat de RTBf deze reportage niet wou uitzenden omdat hij er ' te gewoon' uitkwam? Dat doet denken aan de discussie rond een controversiële film die thans in de zalen loopt. De titel ontsnapt ons even, maar het hoofdpersonage had ook een herdershond. (TdL)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees