Quickstep en Berry Floor vechten om verkoop van lijmloos laminaat

Eén etappe maakt de ronde niet

Unilin, de maker van Quickstep, heeft een etappe gewonnen in de strijd om het klikvast laminaat tegen concurrent Berry Floor. In Groot-Brittannië heeft Unilin nu wel het alleenrecht op verkoop van een bepaald soort laminaat, maar daarmee is de koers tussen de twee West-Vlamingen nog lang niet gereden.

Quickstep (sponsor van Bettini en Boonen) en Berry (Armstrong) voeren hun strijd niet alleen in het wielerpeloton. Miljoenen en miljoenen euro's aan gerechtskosten hebben ze al besteed in hun oorlog om het patent op lijmloos laminaat. Om beurten halen ze al eens een overwinning, maar prompt volgt een nederlaag in een ander land, als er al geen derde tussenkomt. Er lopen nog procesen in de Verenigde Staten en verschillende Europese landen, zonder dat één van beide bedrijven ooit het gelijk volledig op zijn hand haalt. Berry Floor, met hoofdkwartier in Menen, is eigendom van Luc De Clerck, zoon van boer Roger De Clerck, die zijn hoofdkwartier heeft in Wielsbeke, uitgerekend de thuishaven van laminaatbedrijf Unilin.

1-0 voor Quickstep

Unilin kondigde gisteren trots aan dat ze het pleit in Groot-Brittannië definitief gewonnen heeft: het House of Lords, het hoogste gerechtshof, heeft geen cassatie toegestaan op een uitspraak hierover van het Hof van Beroep. ,,We zetten de zaak verder om de geleden schade te verhalen op Berry Floor'', zegt gedelegeerd bestuurder Bernard Thiers. ,,Over de omvang van de schade kan ik me nu niet uitspreken, maar in elk geval zal Berry Floor al een deel van onze advocatenkosten, toch om en bij de één miljoen pond, moeten terugbetalen.''

,,Helemaal geen drama. Unilin heeft een overwinning behaald op een product dat we al lang niet meer verkopen'', reageert de juridische dienst van Berry. ,,In andere landen hebben wij al gewonnen, dus dit betekent niets.''

Berry zegt dat zij de juridische procedures tegen Unilin geërfd heeft toen ze in 2000 het Noorse Alloc overnamen. ,,Wij gebruiken trouwens een patent van het Zweedse Valinge, dat met het eerste lijmloze product op de markt kwam destijds.'' Berry Floor verkoopt onder de eigen merknaam en een aantal private labels , merken van bijvoorbeeld doe-het-zelfketens.

Quickstep is dan weer het bekende merk van Unilin uit Wielsbeke. Dit is in oorsprong een samengaan van een aantal West-Vlaamse vlasproducenten, die zich op de productie van spaanderplaat en daarna laminaat gooide. Zij kreeg in 2000 patent op het uniclic-systeem waarbij de delen van een laminaatvloet lijmloos in elkaar klikken. Omdat andere bedrijven ook zoiets lanceerden, met een miniem gewijzigd profiel in het kliksysteem, vroeg Unilin een minder gedetailleerd patent aan en kreeg zo alle concurrenten over zich heen.

In Frankrijk heeft Unilin onlangs een slag verloren tegen een Frans bedrijf dat een gelijkaardig product produceert. Het einde van de laminaatoorlog is dus nog lang niet in zicht.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees