Parket vermoedt zwarte verkoop medicamenten

Gerechtelijk onderzoek bij 520 veeartsen

Gerechtelijk onderzoek bij 520 veeartsen

Foto: rr

Alle veeartsen die jaarlijks voor minstens 4.000 euro medicamenten afnamen van het vroegere Mechelse bedrijf Pharmacia-Upjohn krijgen dezer dagen de federale recherche over de vloer. Zij moeten uitleggen waar de gratis stalen zijn gebleven die zij van Pharmacia-Upjohn kregen. Het bedrijf zou per bestelling van 10 of 20 artikelen telkens één of twee artikelen gratis meegeleverd hebben.

Het federale parket begon zijn onderzoek toen bleek dat de veeartsen hun bestelde medicamenten geleverd kregen via regionale groothandels. De gratis stalen werden echter verstuurd door een apart bedrijfje in Puurs, bij Mechelen. Bij die levering stak nooit een factuur.

Het gerecht vermoedt dat de gratis stalen in het zwart zijn doorverkocht. Wat het gerecht nog meer zorgen baart, is dat via deze weg mogelijk de strenge controle op hormonengebruik in de veeteelt is omzeild.

Een West-Vlaamse veearts bij wie de speurders huiszoeking deden, begrijpt er niets van. ,,Het gerecht zegt mij dat ik geen gratis stalen van een farmaceutisch bedrijf mag aanvaarden. Ik zag daar geen kwaad in. Een wereldbedrijf als Pharmacia-Upjohn gaat zich toch niet met illegale praktijken bezighouden. Verdeling van gratis stalen gebeurt al jaren in de sector. Het is nog veel meer ingeburgerd bij de huisartsen. Gaat het gerecht die dan ook controleren'', vroeg de veearts zich af.

Het onderzoek zal over het hele land plaatsvinden. Veeartsen in het Antwerpse kregen een oproepingsbedrijf om zich de volgende dagen te melden bij de federale politie. In de provincie West-Vlaanderen kwamen de speurders aan huis. Zij voerden maandag bij vijftien veeartsen een huiszoeking uit.

Het bedrijf Pharmacia-Upjohn is in de loop van 2003 overgenomen door concurrent Pfizer. De farmagroep stelt in België zo'n 3.000 mensen tewerk.Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees