Vakantie

/ 180 km wandelplezier tussen Saar- en Naheland
Duitsland

Wandelen tot in de

Wandelen tot in de
Voor wie houdt van rustige paden, is er net over de Duitse grens de Saar-Hunsrück Steig: 180 kilometer wandelplezier in de natuurgebieden tussen Trier, Mettlach en Idar Oberstein. We probeerden drie dagetappes uit.

Buurland Duitsland profileert zich steeds sterker als een paradijs voor fervente stappers. Nieuw dit jaar is de Saar-Hunsrück Steig , een wandelroute door de fraaiste natuurparken van Rheinland-Pfalz. Steig verwijst naar de hoogte waarop je lange tijd loopt: de hoge kam van de Hunsrück en de 818 meter hoge Erbeskopf.

We beginnen onze tocht aan de Saarschleife in Mettlach , waar de Saar een bocht van 180 graden maakt. Op het fotogenieke startpunt wemelt het van de toeristen, maar eenmaal we de beboste rivierhellingen induiken, laten we alle gewoel achter ons. Kilometerslang genieten we van de stilte en de eenzaamheid in het beuken- en eikenwoud. Gelukkig is de bewegwijzering met Duitse grondigheid aangebracht, wat verloren lopen zo goed als uitsluit. Geruststellend zijn ook de infopalen op regelmatige afstanden waarop een (betaal)nummer je antwoord belooft op alle vragen: van horeca-info tot noodhulp.

Na 13 kilometer bos komen we in het centrum van Mettlach, waar we binnenstappen bij Villeroy & Boch, het bekende familiebedrijf dat al 250 jaar tafels bevoorraadt met luxeporselein. De productie is grotendeels naar China verhuisd, maar het natuurcentrum en het porseleinmuseum in de oude benedictijnenabdij van Mettlach zijn een aanrader. Een kop koffie in de gloednieuwe museumcafé is zelfs een must. De cafetaria is een soort kopie van de beroemde Milchladen (melkwinkel) in Dresden, waarin alle aankleding is uitgevoerd in porselein en faience.

Moeras

De volgende dag wandelen we in het Hunsrückgebied nabij Kell am See . 'Een dorp dat het hoogste aantal overnachtingen telt van het hele gebied. Er komen ook veel Nederlanders en Belgen', vertelt toerismebegeleidster Iris Müller. Aan de oever van het meer verrijst een gloednieuw hotel met ruime wellnessfaciliteiten, want in het meer zijn zwemmen en andere watersporten immers verboden.

We trekken voorbij het meer over de Knüppeldam , een verhoogd houten wandelpad dat kilometerslang over een bronveengebied loopt. De gids raadt aan om op het hout te blijven. Het zou niet de eerste keer zijn dat de hulpdiensten iemand uit de moerasgrond moeten bevrijden.

We trekken verder van Holzerath naar Morscheid, door het Ruwerdal met zijn steile wijngaarden. Een glas wijn in het prestigieuze wijngoed Reichsgraf von Kesselstatt slaan we niet af. De Liebfraumilchcultuur behoort tot het verleden, ervaren we. De mierzoete wijnen zijn voor het overgrote deel vervangen door kwalitatief hoogstaande droge witte wijnen van de rieslingdruif. Wijnbouwer Wolfgang Mertes kocht het domein enkele jaren geleden en toont ons zijn kelder waar al een miljoen flessen liggen te rijpen.

IJstijd

Onze derde dag wordt zowel letterlijk als figuurlijk het hoogtepunt van ons wandelweekend. Vanaf het stuwmeer in Nonnweiler trekken we de Dollbergen in, op zoek naar de Keltische ringwal in Otzenhausen die verscholen ligt in de bossen op een van de hoogste punten. Rond 60 voor Christus bouwden de Kelten hier een 10 meter hoge verdedigingsmuur tegen de Romeinen. De Keltische ringwal, de hoogste in Midden-Europa, liep rond een 5 hectare grote woonkern. De reusachtige constructie, die de toenmalige bewoners zonder machinale hulp opzetten, dwingt respect af, maar getuigt tegelijkertijd van de nutteloosheid van het verzet tegen de gestructureerde Romeinse oorlogsmachine.

We blijven op grote hoogte en trekken verder naar Mörscheider Burr, een bijna ongeschonden restant van de ijstijd dat eveneens een indruk nalaat. De verbrokkelde rotsen die een paar miljoen jaar geleden opdoken na het afsmelten van de gletsjers, liggen nog zo goed als onaangeroerd op de hellingen. Het klauteren over de puntige stenen vergt extra aandacht en we kijken dan ook verbaasd op als ons een paar mountainbikers voorbijsnellen.

Heden en verleden komen nauwer samen in het Naheland en Idar Oberstein . Eerst wisselen bossen, weiden, akkerland en schilderachtige dorpskernen elkaar af, maar stilaan duiken meer vulkanische gesteenten op. Ons eindpunt is het edelsteenstadje Idar Oberstein. Een gewezen edelsteenslijper demonstreert hoe ambachtslui vroeger in krampachtige houdingen en stoffige omstandigheden de matte agaatstenen omtoverden tot schitterende juwelen. 'De slijpers werden zelden ouder dan veertig jaar', zegt de Idarbacher die de dodelijke dans ontsprongen is dankzij de automatisering.

Gelukzoekers kunnen in Idar Oberstein een vergunning kopen om zelf met hamer en beitel edelsteentjes te gaan kappen in de bergholten in de omgeving, maar wij stellen ons tevreden met een 'geluksteentje' van 5 euro dat we kopen in een van talrijke winkeltjes. Het glinstert beloftevol in het late zonlicht.

De lokale toerismebureaus bieden meerdaagse wandelarrangementen voor de Saar-Hunsrück Steig aan, inclusief logistiek en overnachtingen. Informatie op www.saar-hunsrueck-steig.de

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees