Fit & Gezond

Vaccinpil bevat stuifmeel van vijf hooikoortsuitlokkende grassoorten

Graspil stopt hooikoorts

De nies verdwijnt uit de neus van hooikoortslijders, dankzij een pil die 'vaccineert' tegen pollenallergie.

Eind dit jaar wordt de 'graspil' Oralair in de apotheek verwacht. Ze moet hooikoortslijders voorgoed afhelpen van hun allergie voor graspollen, die hen een groot deel van het jaar jeukende ogen, een lopende neus en voortdurende niesbuien bezorgt. De pil bevat, in kleine concentraties, het stuifmeel van de vijf voornaamste grassen die hooikoorts uitlokken. Als hooikoortslijders in de maanden voorafgaand aan het pollenseizoen elke dag een pilletje nemen, zijn ze immuun wanneer in april het stuifmeel begint te vliegen.

Dat belooft althans het Franse bedrijf Stallergenes. Maar ook neus-keel-oorarts Philippe Gevaert, hooikoortsspecialist bij het UZ Gent, steekt zijn enthousiasme over de aankomende graspil niet onder stoelen of banken. 'Dit is de toekomst', zegt hij. 'Als er íets zal veranderen in de behandeling van allergiepatiënten, dan zal het dit zijn.'

Het principe achter Stallergenes' allergievaccinatie is niet nieuw. Maar in de jaren negentig raakte het vaccinatiespoor in de verdrukking door medicijnen die de symptomen van hooikoorts onderdrukten. Sinds enkele bedrijven het grasvaccin in een comprimé hebben geperst, is de vaccinatieroute weer hot. En duur. Nu kost één seizoen immuuntherapie nog zo'n vijfhonderd tot duizend euro.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees