Belgisch 'copkiller' maakt kogelvrije vest zinloos

Copkiller of politiemoordenaar. Dat is het koosnaampje die Amerikaanse politieagenten geven aan de Five-SeveN, het superwapen dat kogelvrije vesten zinloos maakt. Politieorganisaties en wapentegenstanders proberen het pistool van de markt te halen voor het massaal zijn weg vindt naar de onderwereld.

Landelijke politieverenigingen in de VS hebben hun agenten gewaarschuwd. De meedogenloze Five-SeveN is immers al opgedoken in het criminele milieu. Bij de arrestatie van een verdachte in Trumball, Connecticut, namen agenten onlangs het superpistool in beslag. De politiediensten maken zich grote zorgen. Het FN-pistool is niet het eerste het beste schietijzer.

De Five-SeveN is de pistoolversie van FN's beruchte P90, het automatische machinegeweer dat de Luikse wapenfabriek bouwde voor ondermeer het Speciaal Interventie Eskadron van de federale politie. ,,Het pistool schiet met gemak door een kogelvrije vest'', maakt FN zich sterk. De Five-SeveN is eigenlijk een militair wapen, maar speciaal voor de VS-markt ontwikkelde FN een civiele versie met aangepaste munitie.

,,Die versie is door de Amerikaanse autoriteiten erkend als sportwapen. De Five-SeveN met trainingsmunitie is niet gevaarlijker dan een ander pistool'', zegt FN-woordvoerder Robert Sauvage.

De tegenstanders van het superpistool in de VS spreken dat tegen. Tests van ondermeer de anti-wapengroepering Brady Campaign en het politiekorps van Trumball tonen hoe het pistool met gemak een kogelvrije vest doorboort.

,,Dit is geen sportwapen. Wie dit pistool koopt, heeft de bedoeling om agenten te doden. Dit wapen moet zo snel mogelijk van de straten gehaald worden'', zegt het New Yorkse congreslid Eliott Engel die samen met enkele collega's een wetsvoorstel indient om het FN-pistool te verbieden. De anti-wapenlobby en politieorganisaties als de International Association of Police Chiefs en de International Brotherhood of Police Officers steunen zo'n verbod.

FN begrijpt de hetze tegen hun Five-SeveN niet. ,,Het pistool dat op de Amerikaanse markt verkrijgbaar is, voldoet aan alle vereisten. We hebben het wapen en de munitie uitvoerig getest. Ik kan u verzekeren dat je er geen kogelvrije vest mee doorboort. We betreuren de stemmingmakerij.''

In ons land wordt de Five-SeveN gebruikt door ondermeer de politie in Luik en door bepaalde eenheden van de federale politie. De verkoop van het pistool is illegaal.

Corrigeer

NIEUWS