Informateur kan bitter weinig voorleggen aan koning Albert

Reynders: 'Mijn opdracht is volbracht'

Reynders: 'Mijn opdracht is volbracht'

Foto: © Photo News

Informateur Didier Reynders (MR) geeft vandaag zijn koninklijke opdracht terug. 'Die is op een eindpunt gekomen.' Volgens Reynders ligt alles klaar om te onderhandelen. Al rest de vraag wat hij werkelijk gerealiseerd heeft. VincentDouchyenLiesbethVanImpe

Voor Didier Reynders (MR) tikken de laatste uren weg als informateur. In de vooravond rijdt hij naar Laken om zijn rapport af te leveren. Eerst ziet hij nog aftredend premier Yves Leterme (CD&V). Ook MR-voorzitter Charles Michel en diens evenknie Alexander De Croo (Open VLD) komen samen nog langs. Maar voor de informateur is het genoeg geweest. 'Mijn informatieopdracht zit op een eindpunt', zei hij gisteravond. 'De wil om te onderhandelen bestaat, de dynamiek is er. De werkgroepen deden de zaken rond verschillende dossiers evolueren. Nu moeten we naar iets anders overgaan.'

Palmares

Dat de 'wil om te onderhandelen' aanwezig is, zegt Reynders al sinds drie weken. De vraag is wat hij bereikt heeft. Daarover heerst scepsis, al oogt het palmares niet zó mager. 'Op één vlak boekte Reynders zelfs méér resultaat dan Johan Vande Lanotte: hij kreeg De Wever en Di Rupo terug rond één tafel', zegt een onderhandelaar. Sommigen hopen dat dat gelijmde vertrouwen de twee kingmakers zelf samen richting de stuurknuppel zal duwen. Maar allicht is dat nog te optimistisch. Informateur Reynders zette van meet af aan ook werkgroepen in gang. Technici sleutelden aan de financieringswet, het arbeidsmarktbeleid, de gezondheidszorg en het klimaat. 'Maar in die werkgroepen is niet veel spectaculairs gebeurd', bevestigen verschillende partijen.

Cruciaal is en blijft BHV, hét hangijzer van deze onderhandelingen. Kan Reynders de eigen MR met radicale FDF-vleugel tot een compromis verleiden dat ook N-VA en CD&V slikken? Die vraag blijft open. De informateur liet de voorbije dagen deels in zijn kaarten kijken. Het lijstje dat Le Soir publiceerde (zie hiernaast), leek voor een onderhandelaar zeer goed op wat Reynders voorstelde. 'Probleem is alleen dat je bij hem op geen enkele manier kan weten of zijn partij hem nu echt volgt. Het zou niet de eerste keer zijn dat Reynders een grote opening maakt waarvan weinig overschiet als puntje bij paaltje komt.' Dat was zo toen Reynders zelf voorzitter was. Dat is eens te meer zo nu hij dat niet meer is én er lokale verkiezingen in het vooruitzicht liggen. Het FDF is dan onmisbaar.

Ook op de vraag welke partijen mogen meespelen, kennen we geen antwoord. N-VA (en Open VLD) zweren bij maximaal zeven, de PS vraagt er negen. Reynders vond het niet zijn taak de knoop door te hakken, al prefereert hij zelf zeven formaties.

Rest de vraag wie na hem aan zet komt. De informateur wil gerust voortploeteren, maar dan in echte onderhandelingen. De combinatie met een tweede bemiddelaar is niet uitgesloten. Dat zou een Vlaming zijn, al maken circulerende namen Johan Vande Lanotte (N-VA maakt voorbehoud) en Steven Vanackere (te druk met Buitenlandse Zaken) weinig kans. Toch rolt de bal willens nillens richting CD&V. Als Vanackere niet kan, dan komt voorzitter Wouter Beke in het vizier. Die kent de dossiers op zijn duimpje. 'Maar dat houdt gevaren in. Mislukt hij en gaan we naar verkiezingen, dan mag hij het uitleggen', stelt een partijgenoot.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees