Reynders' voorstel over BHV

In de Franstalige krant Le Soir lekte een voorstel uit dat Didier Reynders (MR) bij zijn gesprekspartners zou aftoetsen. Officieel is het lek niet het juiste voorstel, maar een bron dicht bij de onderhandelingen ziet toch opvallend veel gelijkenissen.

Het goede nieuws?

Reynders gaat uit van een splitsing van BHV, zonder de uitbreiding van Brussel te vragen. Compensaties beperkt hij tot de zes faciliteitengemeenten. Inwoners die dat wensen zouden daar nog altijd in Brussel kunnen stemmen. Zo ver waren de onderhandelaars de voorbije maanden ook al ongeveer geraakt. Over de benoeming van de burgemeesters in de rand blijft Reynders eerder vaag.

Het slechte nieuws?

Reynders voegt er een aantal eigen dada's aan toe. Een federale kieskring bij Europese verkiezingen bijvoorbeeld, wat zeker in de ogen van N-VA een gigantisch symbool is. Hij zou ook de idee van een 'metropolitaan gebied' rond Brussel nog niet opgegeven hebben: een versterkte samenwerking tussen Brussel en het ommeland, niet enkel op economisch maar ook op cultureel vlak. Meteen zit je bij het taboe van de Franse Gemeenschap die in de Vlaamse rand bibliotheken en schooltjes organiseert.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees