Koning van Bormio

Bode Miller pakt als eerste Amerikaan WK-goud in afdaling

 Bode Miller pakt als eerste Amerikaan WK-goud in afdaling

Foto: ap

Amerika boven gisteren op de flanken van de Stelvio. Bode Miller toonde zich de snelste in de afdaling en haalde het voor zijn landgenoot Daron Rahlves. Titelverdediger Michael Walchhofer pakte brons. Miller, die een week eerder al de super-G won, kroonde zich zo tot koning van Bormio.

Bode Miller schreef gisteren geschiedenis. De 27-jarige waaghals toonde zich immers als eerste Amerikaan de beste op de afdaling tijdens een WK. Hij daalde de Stelvio-piste af in 1.56.22, 44 honderdsten van een seconde sneller dan Rahlves. Zo kwam een einde aan de jarenlange hegemonie van de Oostenrijkers op dit onderdeel. De laatste niet-Oostenrijker die won was de Zwitser Bruno Kernen, die nu vijfde werd. Oostenrijk moest zich tevreden stellen emt het brons van titelverdediger Walchhofer die na 1.57.09 finishte.

Jacht op record Kjus

,,Dit voelde niet aan als een winnende race. Ik heb nog veel fouten gemaakt'', stelde Miller meteen na zijn race. De tegenstand is verwittigd, want Miller start in Noord-Italië in alle disciplines. Miller, de leider in de wereldbekerstand, moest wel als derde starten, maar boog dat snel om in een mentaal voordeel. Door als een pijl uit een boog naar beneden te schieten, zette hij een tijd neer waarop al zijn navolgers hun tanden stuk beten.

Na zijn zege op de Super-G vorige week en zijn spectaculair uitvallen in de combiné donderdag - Miller verloor toen in het onderdeel afdaling na zestien seconden en haalde nog bijna het einde op één ski - jaagt de Amerikaan nog steeds het record van de Noor Lasse Kjus na, die in 1999 vijf medailles op eenzelfde WK kon winnen.

Oostenrijk faalt

Voor het Oostenrijkse wonderteam werd de afdaling met zwarte letters geschreven. De Oostenrijkers behaalden hun slechtste resultaat in acht jaar. Olympisch kampioen Fritz Strobl moest vrede nemen met de vierde plaats achter zijn teammaat Walchhofer. Johan Grugger, die in december op dezelfde piste nog een wereldbekerafdaling won, was pas negende. Supervedette Hermann Maier werd pas zeventiende, zijn slechtste WK-resultaat ooit. Maier kon wel zijn zware val van vrijdag op training inroepen als excuus. Met een genaaide wonde aan het linkerbeen slaagde de Herminator niet in een miraculeuze verrijzenis zoals op de Spelen van 1998, waar hij kort na zijn zware val op de afdaling alsnog goud won op de Super-G.

Vandaag staat in Bormio de afdaling voor de vrouwen op het programma.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.