Muzieklegende had vandaag zestig moeten worden

Ethiopië en niet Jamaica krijgt Bob Marley-feest

Ethiopië en niet Jamaica krijgt Bob Marley-feest

Foto: © REUTERS

Wie speciaal een vakantie naar Jamaica had geboekt, is eraan voor de moeite. Voor de allereerste keer vindt het grote feest voor de geboortedag van Bob Marley niet plaats in het reggaeparadijs, maar wel in het Afrikaanse Ethiopië. Was de muzieklegende op 11 mei 1981 niet aan kanker overleden, dan zou hij vandaag zestig zijn geworden.

Echte reggaefans weten natuurlijk wél waar ze moeten zijn. Zo'n half miljoen mensen worden de komende weken in Addis Abeba verwacht voor Africa Unite , een maand aan festiviteiten rond de geboortedag van Bob Marley. Vandaag, de dag hij zestig had moeten worden, vindt het hoogtepunt plaats, met een openluchtfestival in de Ethiopische hoofdstad. Het grootste dat het arme Afrikaanse land ooit gezien heeft. Onder meer Baba Maal, Youssou N'Dour en Angelique Kidjo, Ziggy Marley en leden van de Marley-familie treden er op.

Marley zelf zal er niet bij zijn. Natuurlijk niet. Maar ook zijn stoffelijke resten niet. Het had gekund, want een week of wat geleden had Marleys weduwe laten weten dat ze ter gelegenheid van de feestelijkheden Marleys kist in Ethiopië had willen herbegraven. Wellicht geschrokken door het luide protest in Jamaica bond Rita in, maar ze blijft nog steeds vinden dat het lichaam van haar man in Ethiopië thuishoort in plaats van in zijn geboorteland.

Ras Tafari wordt keizer

Waarom Ethiopië en niet Jamaica? Vanwege het feit dat Ethiopië voor rasta's - de volbloed reggaeliefhebbers - zoveel is als het beloofde land. Voor de rastafari-beweging was Haile Selassie, de in 1975 overleden Ethiopische keizer, een levende god. Dat geloof kwam voort uit een voorspelling van de Jamaicaanse burgerrechtenactivist Marcus Garvey, die had gezegd dat 'een zwarte man in Afrika' koning zou worden en voor de verlossing zou zorgen. En jawel: ene Ras Tafari Mekonnen werd in 1930 tot keizer gekroond en ging vanaf dan als Haile Selassie door het leven.

De man voelde zich ongemakkelijk door de verering van de rastabeweging, maar wilde hen ook niet voor het hoofd stoten. Daarom gaf hij hen in 1948 een stuk land, 250 kilometer onder Addis Abeba. Daar wonen nog altijd enkele honderden rasta's, in Shashamane, waarnaar de feestelijkheden zich verplaatsen na afloop van het grote concert. Ze leven er op gespannen voet met de Ethiopische bevolking, vooral vanwege het feit dat bij een rasta nu eenmaal marihuana hoort, terwijl die drug in Ethiopië verboden is.

Of Marley ooit zelf in Ethiopië zou zijn gaan wonen, is nog maar de vraag. Hij bezocht het land slechts één keer, in 1978, en kwam toen tot het besef dat de Ethiopiërs Haile Selassie - toen net afgezet - lang niet op dezelfde manier aanbeden als hij dat deed.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees