Franse spurtster duelleert vandaag met Kim Gevaert op Flanders Indoor

,,Ik geloof niet in de onschuld van Marion Jones''

,,Ik geloof niet in de onschuld van Marion Jones''

Foto: © gia

Met haar innemende glimlach en vlotte babbel is Christine Arron een sympathiek mens. Maar vergis u niet: na Florence Griffith-Joyner en Marion Jones is ze de snelste vrouw aller tijden en dus geen watje. Bovendien voedt ze als alleenstaande moeder haar zoon Ethan (2,5) op én bulkt ze van de plannen waarin alleen plaats is voor gouden medailles.

Vertrouw nooit wegenplannen op internet, want zo kan het wel eens gebeuren dat je te laat komt op je afspraak met de Franse sprintster Christine Arron, heel vrouwelijk opgemaakt met lippenstift en gouden oorbellen. De 31-jarige wereldkampioene 4x100 meter en bronzen olympische medaillewinnares start deze namiddag tijdens de Flanders Indoor in Gent, waar ze Kim Gevaert partij geeft. Kwaad is ze niet door mijn late komst, wel integendeel. Vrijdag evenaarde ze met 7.18 de beste jaarprestatie op de 60 meter, ze is dus topfavoriete op dit nummer.

Competitieritme

De organisatie hier heeft financiële kopzorgen. Klopt het dat u geen euro startgeld hebt gekregen?

,,Dat klopt.'' Waarom neemt u dan toch deel?

,,Ik heb competitieritme nodig en zoveel wedstrijden zijn er niet. Ik kom hier trouwens om te winnen, zoals in elke wedstrijd.'' Drie jaar geleden bent u bevallen van uw zoon Ethan. Slechter bent u er niet van geworden. ,,Nee, sindsdien voel ik me beter, privé en in mijn sportcarrière. Op sommige afstanden heb ik zelfs mijn record verbeterd. Ik heb nochtans alles gedaan wat moest, mijn zwangerschap uitgezeten zoals elke vrouw; ik heb zelfs zes maanden lang niks maar dan ook niks van sport gedaan.'' (Haar concurrente Marion Jones deed dat niet bij de geboorte van Tim Junior: zij stopte veel later vóór de geboorte en begon veel vroeger erna dan Arron.)

,,Ik heb Ethan ook een jaar de borst gegeven. Weet je dat ik minder blessures heb sindsdien? Ik train natuurlijk ook wat anders. Ik neem mijn zoon ook zoveel mogelijk overal mee, naar de training en zelfs naar het stadion. Mijn moeder helpt me gelukkig ook veel. We moeten Ethan in het oog houden, hij is een echte energiebom, maar gelukkig was hij een gemakkelijke baby die niet veel weende 's nachts.''

Optimist

U lijkt me niet echt iemand die zich door het leven moet sleuren. ,,Nee, helemaal niet. Ik ben een optimist, maar ik denk ook veel na: of alles wat ik doe wel goed is, hoe ik kan verbeteren.'' Op de eeuwige ranglijst van de 100 meter, het koninginnennummer, staat u op drie: na de Amerikaansen Florence Griffith-Joyner en Marion Jones. Tiens, waarschijnlijk bent u de echte nummer één, denk ik een beetje stout, want de andere twee hebben geen te beste dopingreputatie.

(lacht) ,,U bent niet de eerste die me dat zegt. Bij Griffith-Joyner zijn er sommige dingen die niet bedriegen, zoals haar eeuwige staat van frisheid. En Jones: er zijn de beschuldigingen van haar ex-man, haar huidige man (Tim Montgomery) wordt ervan beschuldigd dat hij doping heeft genomen..'' Gelooft u in de onschuld van Jones? (breedste glimlach) ,,Je ne pense pas, non. Ik denk het niet, neen. Afin, ik ben geen politieagente, maar.'' U bent van Guadeloupe.

,,Ja, en ik ga er zeker een keer of vier of vijf per jaar terug. Het is er heel warm, ideaal trainingsweer. Je kunt er ook heerlijk ontspannen, daarom ga ik ook telkens minstens voor twee weken en soms zelfs anderhalve maand tot twee maanden.'' Hebt u de Olympische Spelen al verteerd?

,,Ik heb brons gehaald met de aflossingsploeg en een medaille blijft natuurlijk een medaille, da's waar. Maar de 100 meter. Ik dacht dat ik een kans had op een medaille, maar het is even anders uitgelopen. Waarom? (denkt lang na) Ik was slecht omringd, er was een parasiet in mijn omgeving. (een psychologische raadgeefster, die ze inmiddels heeft buitengekieperd) ''

Nummer één

Biedt dit jaar u niet de kans om definitief de beste sprintster ter wereld te worden, gezien de vele dopingaffaires? (lacht) ,,Ik bén de nummer één, ik voel me de nummer één. Het Europese kampioenschap indoor, het wereldkampioenschap indoor: ik wil er winnen, medailles pakken.'' Dan moet u wel Kim Gevaert kloppen.

,,Een goeie 200 meter-loopster, ze heeft veel vooruitgang gemaakt, vooral sinds de tijd dat ik zwanger was, 2002. Sympathiek ook. Met welke tijd is ze dat jaar Europees kampioene indoor geworden?'' Met 7 seconden en 16 honderdsten.

(subtiel ) ,,Niet zo'n goeie tijd hé?'' Als u eens met wat anders dan uw beroep bezig bent of uw zoon, wat doet u dan?

,,Naar de film gaan, muziek beluisteren. Ik lees ook. Maar weet je, veel tijd heb ik niet. Al die trainingen, kine, de files op de ring van Parijs. Daarom ben ik zo blij telkens als ik naar Guadeloupe kan vertrekken.''

Corrigeer