Profliga verwerpt inkrimping eerste klasse tot veertien clubs

Tegenwind voor Vanden Stock

Roger Vanden Stock de volgende bondsvoorzitter? ,,Dat hangt ervan af in hoeverre mijn ideeën van de strategische commissie worden aanvaard'' zei de preses van Anderlecht de voorbije week nog in deze krant. Gisteren werd zijn plan om eerste klasse te herleiden tot veertien clubs echter gecounterd op de Profliga. Of is het nu plots niet meer zo belangrijk? Probeer even te volgen.

Het verhaal is bekend. Anderlecht-voorzitter Roger Vanden Stock wil de competitie herleiden tot veertien clubs. Hij wordt gesteund door de andere leden van de G5 (Club, Standard, Genk en AA Gent) en Charleroi. Het argument? Minder clubs leidt tot meer topconfrontaties en dus een hoger niveau.

De 'kleinere' ploegen zijn dit idee echter niet genegen. Gisterenvoormiddag kwamen ze samen om een gezamenlijk standpunt voor te bereiden. Patrick Orlans, commercieel manager van Lokeren, vatte het kort samen: ,,Welke vier clubs willen er zelfmoord plegen?''

Om het plan van Vanden Stock er door te krijgen, moeten 12 van de 18 clubs akkoord gaan. Die kans is dus onbestaande. Of dat dus betekent dat Vanden Stock zeker géén voorzitter wordt van de voetbalbond? Profliga-voorzitter Jean-Marie Philips: ,,Zijn herstructureringsplan beslaat zeven punten, die inkrimping tot veertien is er slechts een van. Dat hij daarom geen bondsvoorzitter zou worden, klopt dus niet.''

Vanden Stock zelf was niet bereikbaar voor commentaar.

Nieuw voorstel

De kleinere clubs lanceerden zelf een nieuw voorstel. Zij zouden willen dat de jaarlijkse daler aangeduid wordt - hou u vast - op basis van een gemiddelde over drie seizoenen. Elk team zou jaarlijks een coëfficient krijgen naargelang zijn eindklassering. De laatste drie seizoenen worden in rekening gebracht. Wie dus bijvoorbeeld twee seizoenen tiende eindigt, zal in het derde seizoen niet zakken als het laatste eindigt. Dit voorstel en meer lekkers op de volgende vergadering van vier november. We houden u op de hoogte.

(KVU)

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.