Website berekent 'faire huurprijs'

Gemiddelde huurprijs in Vlaanderen bedraagt nét geen 500 euro

De Vlaamse overheid pakt binnenkort uit met een website die huurprijzen met elkaar vergelijkt. 'Huurders weten zo of ze een faire prijs betalen en verhuurders moeten die niet langer met de natte vinger bepalen', zegt minister Freya Van den Bossche (SP.A).

De website gaat over enkele maanden online en zal finaal te vergelijken zijn met de ondertussen populaire website V-Test om een goedkopere energieleverancier te vinden.

Concreet voer je in waar in Vlaanderen je iets gaat huren en of het een flat betreft, dan wel een vrijstaande villa met 5 slaapkamers. Je kan ook nog enkele kwaliteitskenmerken ingeven zoals de aanwezigheid van dubbel glas, centrale verwarming of een goed uitgeruste keuken. Vervolgens krijg je de huurprijzen te zien die voor zeer vergelijkbare woonsten worden gevraagd. Die prijsinformatie wordt verkregen via een databank waarin alle geregistreerde huurcontracten worden opgenomen.

'Als huurder biedt zo'n website het voordeel dat je meteen weet of het appartement of het huis dat je wil huren geen te hoge huurprijs heeft. Er zijn nog altijd eigenaars die woekerprijzen durven vragen', aldus Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (SP.A). 'Als verhuurder biedt de website je een houvast voor wanneer je niet goed weet hoeveel huur je kan of mag vragen.'

Het cijfermateriaal dat ondertussen voor deze huurprijs-website bij elkaar is geharkt, geeft volgens de onderzoekers 'voor de allereerste keer een goed beeld van de prijzen op de private Vlaamse huurmarkt.' Zo bedraagt de gemiddelde huurprijs in Vlaanderen net geen 500 euro per maand. 'De duurste huurprijzen vind je in de rand van de steden Brussel, Antwerpen, Gent en Leuven, en op de as Brussel-Antwerpen', aldus onderzoekster Sien Winters van het Steunpunt Wonen. Logisch, want in de steden zelf heb je een veel groter aanbod van goedkopere kamers en studio's.

Opmerkelijk: in tegenstelling tot de vastgoedprijzen zijn de gemiddelde huurprijzen in Vlaanderen de jongste jaren maar weinig gestegen. 'Anderzijds stellen we vast dat voor het laagste segment van de huurmarkt - (lees, de slechtste huurwoningen, nvdr.) de huurprijs wél serieus de hoogte is ingegaan. In dit segment is het gevaar op wanbetaling het grootst, waardoor eigenaars dat risico in de prijs zijn gaan incalculeren', aldus Van den Bossche.

Bekijk de kaart hier in groter formaat.

Corrigeer

MEER NIEUWS