Volvo al 500 (nieuwe) werknemers kwijt

GENT - Al 500 nieuwe werknemers die het voorbije jaar door Volvo Cars Gent in dienst genomen werden, hebben het bedrijf de rug toegekeerd. Het gaat vooral om mensen met een tijdelijk contract, maar het maakt er de uitbreidingsplannen van de autofabrikant niet makkelijker op.

Meer dan een jaar was Volvo Cars Gent op zoek naar nieuwe werknemers. De autofabrikant wil zijn productie in Gent uitbreiden van 150.000 naar 270.000 personenwagens. Er werden 1.400 mensen aangeworven en enkele honderden tijdelijke banen gecreëerd. Vijfhonderd werknemers hebben het bedrijf ondertussen weer verlaten. Wij overlopen met woordvoerder Mark De Mey de belangrijkste redenen van vertrek. Onwettig afwezig Een kleine 350 van de nieuw aangeworven personeelsleden kwam nooit opdagen. Na enkele dagen onwettige afwezigheid kregen zij hun ontslagbrief. ,,Zij hebben nadat zij geslaagd waren voor de proeven, bij ons een contract getekend, maar wij hebben nooit meer iets van hen gehoord'', zegt Mark De Mey. Te Lastig Voor een kleine dertig nieuwe werknemers was het werk bij de fabrikant van personenwagens te zwaar, te moeilijk of te lastig. Zij hielden vaak na enkele dagen de eer aan zichzelf. Ander werk Een aantal werknemers voert zijn job goed uit, maar vindt na verloop van tijd ander werk. ,,Het zijn vooral mensen met een tijdelijk contract of een interim-contract die elders een vast contract kunnen krijgen.''

Verder studeren Sommige nieuwe werknemers laten hun job staan om verder te kunnen studeren.

Familiale redenen In deze categorie horen mensen thuis die moeilijk kunnen aarden in het ploegensysteem en hun job opzeggen om hun gezin te sparen. Ongeveer 125 mensen lieten hun job staan om de drie laatste redenen.

Voor de vakbonden is het grote verloop na de nieuwe aanwervingen niet verwonderlijk. ,,Het gaat hem vooral om mensen met een tijdelijk- of een interim-contract. Zij kiezen eieren voor hun geld als ze elders een vast contract kunnen krijgen. Vaak zijn mensen ook verblind door het loon en de arbeidsvoorwaarden. Maar daar staat iets tegenover. Bij Volvo werken is ploegwerk. Dat is niet te onderschatten. Er zijn mensen die het na een paar dagen al niet meer zien zitten.''

De 500 verdwenen werknemers zijn ondertussen wel vervangen. Daarvoor kon Volvo Cars Gent onder meer putten uit zijn wervingsreserve. (DIH)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees