Fit & Gezond

Roken vergroot kans op overlijden aan prostaatkanker

Roken vergroot kans op overlijden aan prostaatkanker

Roken vergroot kans op overlijden aan prostaatkanker Foto: © www.gezondheid.be

Mannen die rookten voor en op het moment van de diagnose van prostaatkanker, hebben beduidend meer kans op herval van de ziekte na behandeling en op overlijden in vergelijking met mannen die niet rookten. Dat toont onderzoek van de Harvard School of Public Health gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association (JAMA). Meer dan 5.000 mannen bij wie prostaatkanker was vastgesteld, werden gedurende 20 jaar gevolgd. Daarvan overleden er 1.630, 524 (32%) tengevolge van hun prostaatkanker en 416 (26%) tengevolge van een hartziekte. Iets meer dan de helft van de patiënten (878) kreeg na behandeling opnieuw prostaatkanker.

Mannen die op het ogenblik van de diagnose rookten hadden meestal een agressievere of uitgebreider vorm van prostaatkanker, ze hadden 60% meer kans om te overlijden aan hun prostaatkanker (15,3 op 1000 bij de rokers tegenover 9,6 op duizend bij de niet-rokers) en ook 60% meer kans om na behandeling te hervallen. Hoe meer de man met prostaatkanker had gerookt of bleef roken hoe slechter de prognose was.

Patiënten die 10 jaar lang niet hadden gerookt voor de diagnose en maximaal 20 pakjes per jaar rookten, hadden ongeveer hetzelfde risico als de niet-rokers, wat erop wijst dat stoppen met roken altijd loont.

Prostaatklachten: deel 3. Prostaatkanker

HIFU: Nieuwe behandeling voor gelocaliseerde prostaatkanker

Geen nationale screening op prostaatkanker in België

Prostaatkanker mogelijk veroorzaakt door virus

Prostaatkankeropsporingstest (PSA) niet altijd betrouwbaar

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees