Borstvoeding vermindert risico op wiegendood

© © www.gezondheid.be

Borstvoeding vermindert de kans op wiegendood of 'Sudden Infant Death Syndrome' (SIDS) zeer sterk. Wiegendood betekent een plotselinge en onvoorziene dood van een ogenschijnlijk gezond kind. Over de oorzaken van wiegendood is nog veel onduidelijk, maar door onderzoek weten we inmiddels veel over de omstandigheden waaronder wiegendood zich voordoet.

gezondheid.be

Uit een analyse van de beschikbare wetenschappelijke literatuur in het vakblad Pediatrics blijkt dat kinderen die tijdens de eerste 4 à 6 maanden exclusief borstvoeding krijgen, tot 73% minder risico op wiegendood lopen. Ook wanneer de borstvoeding minder lang duurt en gecombineerd wordt met flesvoeding, vermindert het risico op wiegendood met ongeveer 60%.

De onderzoekers doen de aanbeveling om het advies om minimaal zes maanden borstvoeding te geven op te nemen in de wiegendood preventie campagnes.

Andere factoren die het risico op wiegendood kunnen verminderen zijn o.m.: rugslapen (in plaats van buiklig), niet samen met de baby in één bed slapen, een frisse slaapkamer en de baby niet te warm toedekken, niet roken, en voorzichtig zijn met kalmerende geneesmiddelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer