Fit & Gezond

Luchtvervuiling verhoogt risico op astma, hartziekten, beroerte en geheugenverlies

Luchtvervuiling verhoogt risico op astma, hartziekten, beroerte en geheugenverlies

Luchtvervuiling verhoogt risico op astma, hartziekten, beroerte en geheugenverlies Foto: © www.gezondheid.be

Wonen in een drukke stad of nabij een snelweg kan leiden tot een grotere kans op een beroerte en geheugenverlies. Dat blijkt uit twee nieuwe Amerikaanse studies, gepubliceerd in de Archives of Internal Medicine.

Bij inwoners van de Amerikaanse stad Boston werd een verhoogde kans op een herseninfarct (CVA of beroerte) vastgesteld op dagen met sterke luchtvervuiling, vooral met hoge vervuiling tengevolge van het verkeer. Het onderzoek bekeek gegevens van 1.700 patiënten die tussen 1999 en 2008 met een beroerte in het ziekenhuis waren opgenomen. De kans op een beroerte steeg met 34 procent in de 24 uur na een piek van luchtvervuiling, in vergelijking met dagen met een goede luchtkwaliteit. Het risico was het grootst in de eerste 12 tot 14u na blootstelling aan de vervuilde lucht, en was gelieerd met gestegen NO2 uitstoot in de lucht, wat samenhangt met het verkeer. De onderzoekers vermoeden dat het lichaam door de luchtvervuiling slechter in staat is om de bloeddruk op peil te houden, wat kan leiden tot een beroerte.

In een tweede onderzoek in Chicago van 20.000 oudere vrouwen bleek hun geheugen en denkvermogen sneller te verslechteren als ze vlakbij luchtvervuiling woonden. Tussen de vrouwen die weinig en vrouwen die veel aan luchtvervuiling waren blootgesteld kon het verschil oplopen tot 2 jaar.

Een Franse studie, gepubliceerd in Journal of the American Medical Association, komt dan weer tot het besluit dat kortstondige blootstelling aan luchtvervuiling de kans op een (myocardiaal) hartaanval vergroot. Voor elke kortstondige stijging met 10 microgram/m3 NO2, zwaveldioxide of fijnstof (partikels van PM 2,5 en PM 10) stijgt de kans op een hartaanval met 1 tot 2,5%. Een stijging van het gehalte koolstofmonoxide (CO) met 1 mg/m3 verhoogt de kans op een hartaanval met bijna 5%.

Alleen het ozongehalte bleek geen invloed te hebben op hartaanvallen.

In een studie gepubliceerd in het European Respiratory Journal komen Amerikaanse en Zwitserse onderzoekers tot het besluit dat het aantal gevallen van astma bij kinderen dat kan worden toegeschreven aan luchtvervuiling, veel hoger is dan tot nu toe werd gedacht. Onderzoek in twee Californische steden toonde met name aan dat ongeveer de helft van de astmagevallen kan toegeschreven worden aan luchtvervuiling door het verkeer.

Het aneurysma

Oppassen met zwemmen in open water

Franse studie bevestigt verband tussen toename kinderleukemie en nabijheid van kerncentrales

Roken versnelt achteruitgang cognitieve functies mannen

Hersenschade komt veel vaker voor dan gedacht

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees