Fit & Gezond

Kinderen met overgewicht zijn minder gezond

Kinderen met overgewicht zijn minder gezond

Kinderen met overgewicht zijn minder gezond Foto: © www.gezondheid.be

Twaalfjarige kinderen met overgewicht hebben al een hogere bloeddruk en ongunstigere cholesterolwaarden in hun bloed dan kinderen met een normaal gewicht. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse RIVM.

Dat analyseerde de gezondheid van 1500 kinderen uit een groep van bijna vierduizend kinderen die al vanaf hun geboorte gevolgd worden. Dat is het PIAMA-onderzoek (Preventie en Incidentie van Astma en Mijt Allergie) dat sinds 1996 loopt. Zo'n elf procent van de twaalfjarige kinderen in dit onderzoek heeft overgewicht. Deze kinderen blijken een hogere bloeddruk en ongunstigere cholesterolwaarden te hebben dan kinderen met een normaal gewicht. Daarnaast hebben ze vaker astma. Het betekent dat overgewicht dus al op jonge leeftijd ongunstige effecten heeft op ondermeer belangrijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Het onderzoek laat zien dat niet alleen extreem dikke kinderen gezondheidsproblemen hebben. Ook bij relatief gezonde, maar wel te dikke kinderen zijn al gezondheidseffecten zichtbaar. Het wil natuurlijk niet zeggen dat we al deze kinderen met medicijnen moeten behandelen.

Het benadrukt volgens de onderzoekers het belang van het voorkómen van overgewicht bij kinderen. De oplossing lijkt simpel: meer bewegen en gezonder eten, maar het is moeilijk zo'n leefstijlverandering door te voeren. Uit andere onderzoeken blijken langdurige, integrale aanpakken op het niveau van scholen, wijken en gemeentes het meest kansrijk te zijn om overgewicht te voorkomen.

Het onderzoek laat ook zien dat de middelomtrek ook bij kinderen een goede maat is voor overgewicht. De middelomtrek heeft ongeveer dezelfde voorspellende waarde als de BMI (body mass index) voor bloeddruk, cholesterol en longfunctie.

Gezond eten om te slagen.

Bronchiolitis

Grote verschillen in gezondheid van Europese tieners

Kleuterverliefdheid

Anticonceptiepil beneden de 16 jaar?

Drugs en urinetesting: inhoud folder

Zorgwekkende stijging ongevallen partydrug GHB

Geen verband tussen Mazlen- Bof -Rode hond- vaccin en autisme

Tandverzorging bij tieners

Maak van je huis een veilige thuis

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees