Fit & Gezond

Groot deel malariapillen is nep

Groot deel malariapillen is nep

Groot deel malariapillen is nep Foto: © www.gezondheid.be

Ongeveer een derde van de malariamiddelen verkrijgbaar in Zuidoost-Azië en Sub-Sahara-Afrika is vervalst en/of van slechte kwaliteit en onvoldoende werkzaam. Dat is gevaarlijk voor patiënten en draagt bij aan resistentieontwikkeling. Dat blijkt uit een studie in de Lancet Infectious Diseases.

Uit zeven onderzoeken in Zuidoost-Azië bleek 36 procent van de malariamiddelen onvoldoende werkzaam. Minimaal een derde daarvan bevatte in het geheel geen actieve ingrediënten, en bijna een derde was vals. Voor de Afrikaanse landen liggend onder de Sahara waren 21 studies beschikbaar. Ook daar bleek meer dan een derde van slechte kwaliteit en ongeveer een vijfde was vals.

Meerdere factoren kunnen bijdragen aan de productie van en handel in slechte, niet werkzame malariamiddelen, zoals onvoldoende wetgeving en controle omtrent geneesmiddelen, veel zelfmedicatie en dure medicijnen met een hoge winstmarge. Volgens de onderzoekers zouden in ieder geval landelijke instellingen moeten komen die zich bezighouden met de kwaliteit van geneesmiddelen, en betere, makkelijke tests die bruikbaar zijn in verschillende omgevingen.

[pub] Welk weer wordt het de komende 14 dagen in jouw gemeente?

Cosmeticaproducten zijn beperkt houdbaar

Bescherming tegen bliksem

Zwangerschap en infectieziekten

Voedselintoxicaties

Premature baby's zijn voortaan beter beschermd tegen bronchiolitis

Omtrent Gezondheidspas 2012

Bronchiolitis

Veilig fietsen in de stad

Hoe verloopt een immunotherapie tegen insectengif?

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees