Vrouwen 30 procent minder kans op huidkanker

© © www.gezondheid.be

Vrouwen hebben een flink voordeel ten opzichte van mannen na de diagnose van een lokaal - niet uitgezaaid - melanoom. Volgens onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam hebben vrouwen 30% minder kans om aan de ziekte te overlijden, en ook 30% minder kans op uitzaaiingen. De bevindingen zijn online gepubliceerd in de Journal of Clinical Oncology.

gezondheid.be

De studie onderzocht de prognose van ruim 2.600 mannen en vrouwen. Hieruit bleek dat vrouwen in het voordeel zijn, ook binnen de verschillende subgroepen: bij zowel dikke als dunne tumoren, tumoren op de borstkas of op armen/benen, en ongeacht de leeftijd van de patiënten.

Het sekseverschil wordt vaak toegeschreven aan ander gedrag: vrouwen zouden beter op hun huid letten en eerder naar de dokter gaan. De onderzoekers concluderen echter dat er eerder een biologische verklaring moet worden gezocht: "De theorie is vaak dat vrouwen dunnere tumoren hebben doordat ze eerder naar de dokter gaan. Als dit de oorzaak zou zijn, zou het voordeel moeten verdwijnen als we de analyse aanpassen voor de tumordikte. Dit was niet het geval", aldus de Rotterdamse onderzoekers. "Vrouwen hebben zowel bij dunne als bij dikke tumoren een voordeel in de prognose. Dit wijst erop dat vroegere diagnose bij vrouwen de betere overleving niet volledig kan verklaren."

Oestrogenen lijken geen verklaring voor het vrouwelijke voordeel, omdat zowel vrouwen in de premenopauzale als postmenopauzale leeftijd er beter voor staan dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. De onderzoekers noemen op basis van literatuuronderzoek een aantal mogelijke verklaringen, die te maken hebben met vrije zuurstofradicalen, vitamine D, androgene hormonen en verschillen in het immuunsysteem.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer