Fit & Gezond

Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt voor onbehandelbare vorm van gonorroe.

Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt voor onbehandelbare vorm van gonorroe.

Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt voor onbehandelbare vorm van gonorroe. Foto: © www.gezondheid.be

Gonorroe of druiper, een seksueel overdraagbare aandoening (soa) waarmee elk jaar miljoenen mensen geïnfecteerd raken, wordt steeds resistenter tegen medicijnen en daardoor mogelijk onbehandelbaar. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

De gezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties roept regeringen en artsen op beter op te letten wanneer zich gevallen van antibioticaresistente gonorroe voordoen. De resistente bacterie werd in 2010 in 17 Europese landen aangetroffen.

Gonorroe is een bacteriële infectie die ontstekingen, onvruchtbaarheid en complicaties bij de zwangerschap kan veroorzaken en in het ergste geval tot de dood leidt. Kinderen van wie de moeder tijdens de zwangerschap besmet was hebben vijftig procent kans op een ooginfectie die tot blindheid kan leiden.

Na chlamydia is gonorroe de seksuele aandoening die het vaakst wordt overgedragen. In 2010 werden in Europa meer dan 32.000 gevallen vastgesteld. Mensen die zijn geïnfecteerd met de soa lopen ook meer kans besmet te raken met andere ziekten, zoals hiv.

Wetenschappers zijn van mening dat door te veel of incorrect medicijngebruik gecombineerd met het verbazingwekkende vermogen van de gonorroebacterie zich aan te passen, het nu bijna een soort superbacterie is. Niet alleen moet gebruik van antibiotica beter worden gecontroleerd, ook moet er betere seksuele voorlichting komen. Condoomgebruik is een effectieve manier om besmetting te voorkomen.

Last minute reizigers kunnen zich nog laten vaccineren tegen hepatitis A en B

Antibiotica en vlees

MRSA: ziekenhuis- of zorginfecties

Probiotica tegen diarree door antibiotica

Melkzuurbacteriën succesvol tegen blaasontsteking

Bereid uw borsten voor op borstvoeding

Bedplassen en vakantiekampen

Anticonceptiepil beneden de 16 jaar?

Goedkopere geneesmiddelen

Besnijdenis beschermt tegen herpes en prostaatkanker

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees