De 40 beste bubbels uit de supermarkt

De 40 beste bubbels uit de supermarkt
NVT - Het wordt moeilijk kiezen dit jaar. Champagne, cava of toch maar een andere schuimwijn. Nooit was de keuze zo groot én zo voordelig. Hoe dat komt? Door de slag tussen de twee titanen, champagne en cava. Dit zijn de veertig lekkerste bubbels uit de supermarkt.

1 Cava Dernius Brut, Spanje

Te koop: Alvo supermarkten

Prijs: 4,49 euro

Cava ruim onder de 5 euro? Ja, het bestaat! Verwacht hier geen wonderen van, maar technisch gezien kan je er weinig aan afkeuren. Levendig uitzicht, pittig en nerveus in neus en mond, beetje rijp fruit en wat zoet, cava die moeiteloos naar binnenloopt en waarbij je heus niet hoeft na te denken. Partywijn.

2 Comte de Bredimus Brut, Méthode Traditionnelle, Les Domaines de Vinsmoselle, Luxemburg

Te koop: Colruyt

Prijs: 4,75 euro

Smaakvolle Luxemburgse bubbels voor een prikje? Neen, dit is geen absolute grootheid maar wie een nieuwjaarsreceptie plant waarbij heel wat volk over de vloer komt én zijn budget in de gaten dient te houden, maakt met deze schuimwijn een goede keuze. Heel levendig maar niet agressief, voldoende fruit, veel fris zuur, loopt vlotjes en makkelijk naar binnen, kan zelfs probleemloos heel wat diverse hapjes aan.

3 Cava Ferriol Brut, Spanje

Te koop: Carrefour

Prijs: 4,99 euro (van 15 tot 26/12)

Het cavageweld valt nauwelijks te stoppen. Nog maar eens een exemplaar voor een spotprijs met toch heel wat inhoud. Vlotte allrounder die weet te bekoren door zijn goede mix van rijp exotisch fruit, zelfs een tikkeltje zoet, verfrissende zuren en flink wat minerale tonen in de afdronk. Prima aperitiefwijn.

4 Cava Mas Pere, Brut Seleccion, Spanje

Te koop: Colruyt

Prijs: 5,25 euro

Prima aperitiefcava voor een verrassend lage prijs. Niet die grote kracht of vulling maar weelderig parelend, fraai geurend naar bloemen en goed rijp fruit, geen agressief zuur, zelfs klein zoet toetsje, maar blijft goed fris met typisch klein bittertoontje helemaal op het einde. Scherpt de honger probleemloos aan!

5 Cava Perelada Brut, Spanje

Te koop: Delhaize

Prijs: 6,09 euro

No-nonsense cava met veel smaak, goed getypeerd en bovenal fruitig. Een flesje waar je nauwelijks hoeft bij na te denken maar dat als aperitief zeker zal weten te charmeren. Fruit, fris zuur en mooi bittertoontje sluiten naadloos bij elkaar aan, vlotte doordrinker zonder agressieve koolzuurtoetsen.

6 Crémant du Jura Marcel Cabelier Brut, Frankrijk

Te koop: Makro

Prijs: 6,66 euro bij aankoop van 6 flessen

Crémant uit de Jura blijft voor velen een rariteit. Onterecht, want wie van experimenteren houdt en eens iets anders wil, zal aan dit flesje heel wat plezier beleven. Diepe kleur, medium parelend, goed gestoffeerde neus, rijp tot zelfs gekonfijt wit fruit, tikkeltje oxidatief in de mond, blijft wel fris, heel apart, te schenken op het einde van de maaltijd bij een stukje goed rijpe Comté-kaas.

7 Crémant de Loire 'Cave M. Bonnamy' Brut, Frankrijk

Te koop: Spar Retail

Prijs: 6,75 euro (van 17 tot 30/12)

Crémant de Loire scoort bijzonder goed in onze selectie. Vooral de mooie frisheid en 'versheid' van de wijn kan ons bekoren, net zoals de uitstekende prijs. Fijne bubbels en rijkelijk aanwezige mousse, aroma's van citroen en appel in de neus, zelfs ietwat mineraal, onstuimig en heel fris in de mond, fruit wordt goed geaccentueerd, beperkte lengte maar blijft heel elegant. Veel wijn voor weinig geld.

8 Prosecco Zonin Brut, Italië

Te koop: Alvo supermarkten

Prijs: 6,79 euro

Schuimwijn uit Noord-Italië die steeds meer succes kent bij ons en waarvan de naam verwijst naar het gebruikte druivenras. Veel lichter getypeerd dan de meeste champagnes, cava's of crémants, en daarom ook ontzettend populair bij jongeren en dames. Mooi sprankelend, bloemig en fruitig in de neus, heel lichtvoetig in de mond maar toch subtiel, aangenaam zoet toetsje, plezierig in de afdronk. Minder alcohol, een glaasje meer vormt dus echt geen probleem!

9 Crémant de Loire, Cuvée Privilège Brut, Frankrijk

Te koop: Carrefour

Prijs: 6,99 euro

Een onstuimige schuimwijn die zin geeft om aan tafel te gaan. Snelle opstijgende belletjes, bloemig en mineraal (kalk) in de neus, explosie van belletjes in de mond, goed ondersteund door fijn citrusfruit, klein oxidatief toetsje op het einde. Heerlijk bij champignons op de grill, met een smeuïg kaasje.

10 Cava Codorníu Classico Brut, Spanje

Te koop: Makro

Prijs: 6,99 euro bij aankoop van 6 flessen + 6 glazen gratis (van 16 tot 31/12)

Prima promotie voor hét referentiehuis onder de cava's. Misschien niet de meest spectaculaire belletjeswijn maar wel constant in kwaliteit en eigenlijk altijd lekker. Feestelijk uitzicht, alle componenten mooi versmolten, voldoende fruitig, goed fris, kortom, oerdegelijk, zoals een goede schuimwijn dient te zijn. Kan zowel als aperitief of als receptiewijn.

11 Cava Codorníu Original Rosé, Spanje

Te koop: Makro

Prijs: 6,99 euro bij aankoop van 6 flessen + 6 glazen gratis (van 16 tot 31/12)

Zelfde huis, zelfde promotie maar nu in rosé versie. En die heeft nog net ietsjes meer dan de 'witte' variant. Net zoals rosé hoort te zijn: briljant zalmroze, aroma's van klein rood fruit en rijpe appel in de neus, speels en vlot in de mond, fruit blijft domineren, niet te krachtige zuren. Heel mooi bij een dessert op basis van vers rood fruit.

12 Prosecco di Valdobbiadene, Villa Antinori, Italië

Te koop: Colruyt

Prijs: 7,25 euro

Een Italiaanse schuimwijn gemaakt van goed rijpe druiven. Intens fruitig, doet denken aan vers geplukte vruchten, goed aromatisch, veel fris zuur, niet zo krachtig maar wel elegant en breed toegankelijk met zoet toetsje op het einde. Allround feestbubbel.

13 Jacob's Creek Blanc de Blancs Brut, Australië

Te koop:Colruyt

Prijs:7,99 euro

Dit Australische huis bekoort ons al lang: we waren benieuwd naar hun nieuwe 'cuvée': een 'Blanc de Blancs' of een wijn gemaakt van uitsluitend chardonnay. En inderdaad, deze wijn bracht ogenblikkelijk een wawgevoel. Het plaatje klopt perfect: gevulde kleur, fijne bubbels, verfijnde neus met toetsen van rijp citrusfruit, abrikoos, perzik en amandel, veel spankracht in de mond, fruit en fris zuur vinden elkaar probleemloos, persistente afdronk met frisse minerale impressies. Een voortreffelijk aperitief!

14 Crémant d'Alsace Brut Blanc de Blancs, E. Wein, Frankrijk

Te koop: Carrefour

Prijs: 7,99 euro

Belgen zijn de grootste afnemers van Crémant d'Alsace en na het kraken van dit flesje kunnen we dit best begrijpen. Een heel frisse Crémant, gestoeld van begin tot einde op veel fris zuur maar toch goed aromatisch met zelfs een klein zoet toetsje van het fruit. Prima aperitiefwijn die zelfs de meest diverse hapjes de baas kan.

15 Crémant de Limoux Aimery Grande Cuvée, Frankrijk

Te koop: Carrefour

Prijs: 7,99 euro

Misschien wel dé klassieker onder de crémants? Heel bekend huis gelegen in het diepe Franse zuiden en rijker - lees voller van smaak - dan zijn collega's uit het noorden. Fijne bubbels, alomtegenwoordig, hoofdzakelijk fruitig, abrikoos en perzik, zelfs wat rijpe appel in de mond, goede lengte, mooi fris over de ganse lijn. Ook de fles oogt heel feestelijk en zal zeker niet misstaan op de traditionele nieuwjaarsreceptie.

16 Bouvet Saphir, Loire, Frankrijk

Te koop: Spar Retail

Prijs: 8,29 euro

Een topreferentie uit de Loire dat meer dan een bezoekje waard is - ronduit schitterende kelders - mocht u in de buurt zijn. Een verfijnde crémant zonder veel toeters of bellen, rechtlijnig en strak, fraaie aroma's van appel en limoen, perfect verweven zuur en mooie minerale tonen helemaal op het einde. Knappe aperitiefwijn, graag met een stukje geitenkaas of een olijfje.

17 Crémant de Loire De Chanceny Brut, Frankrijk

Te koop: Delhaize

Prijs: 8,99 euro (bij aankoop van 2 flessen 100 pluspunten)

Nog meer Crémant de Loire in onze selectie maar deze keer voor zijn atypisch karakter! Heel aparte wijn, duidelijk rijker en romiger dan zijn collega's, exotische fruittonen in de neus, amandel en gebak, veel materie in de mond, rijpe structuur en blijft verrassend lang nazinderen. Kan zelfs geschonken worden bij een warm voorgerecht.

18 Sparkling Groot Geluk Brut, Zuid-Afrika

Te koop: Delhaize

Prijs: 8,99 euro

De enige bubbelwijn uit Zuid-Afrika maar dan wel een exemplaar dat zijn selectie dubbel en dik verdiend heeft. Een evenwichtige schuimwijn die zowel als aperitief of na de maaltijd geschonken kan worden met een mooie balans tussen rijp wit fruit, minerale tonen, een klein toetsje zoet en heel frisse zuren. Ongecompliceerd maar weet ons te verleiden door zijn fraai evenwicht.

19 Champagne Louis Delder Brut

Te koop: Delhaize

Prijs: 9,99 euro

Champagne onder de 10 euro? Uiteraard mag je voor deze prijs niet de meest verfijnde bubbelwijn verwachten maar wat in de fles steekt is meer dan correct. Weelderig parelend, geurend naar wit fruit en appel, voldoende kracht in de mond, klein zoet toetsje dat het zuur goed toedekt, beperkte spankracht in finale maar uiterst toegankelijk. Voor feestneuzen met een beperkt budget.

20 Champagne Comte Martin de Laval Brut

Te koop: Makro

Prijs: 12,99 euro bij aankoop van 6 flessen (van 16 tot 31/12)

Is het u al opgevallen? We zijn al aan de helft van onze '40 beste' toe en nu pas ronden we de kaap van 10 euro. Bubbels hoeven echt niet duur te zijn. Zelfs niet champagne. Een vrij onbekend merk tegen een zacht prijsje dat vooral bekoort door zijn prima frisheid en gladde structuur. Vrij discreet in de neus maar pittig in de mond, slank en strak gevinifieerd, zuren nemen de bovenhand maar storen geenszins en geven zin om aan tafel te gaan.

21 Champagne Marquis de Marmontel Brut

Te koop: Colruyt

Prijs: 12,99 euro

'Markies' is net iets té veel eer voor deze champagne, 'ridder' past beter. Een no-nonsense aperitiefchampagne die vooral weet te bekoren door zijn frisheid en aangename fruittonen. Niet die imposante vulling of verfijning maar een oerdegelijke feestwijn waarvan je graag een glaasje meer drinkt alvorens aan te schuiven aan de feestdis.22 Saumur Brut, Bulles de Roche, Thierry Germain, Loire, Frankrijk

Te koop: Delhaize

Prijs: 13,90 euro

Een heel leuke fles, mooi chenin blanc getypeerd én met heel wat karakter. Krachtige schuimwijn met florale en minerale tonen in de neus, pittig en nerveus in de mond, wit fruit, goed sappig en mooi consistent in finale. Misschien niet voor iedereen maar een aanrader voor wie verrassend uit de hoek wil komen. Eetwijn, heerlijk bij sint-jacobsvruchten en koude vishapjes.

23 Cava Raventos Brut Magnum 1,5 liter

Te koop:Alvo supermarkten

Prijs: 13,95 euro

Nog meer cava en in groot formaat. Ook wat in de fles steekt, is meer dan bevredigend. Uitbundig parelend, goed rijp wit fruit en geroosterde amandel in de neus, levendig in de mond, beetje marsepein, flink wat zuren maar stoort niet en houdt het geel mooi fris. Feestelijke fles voor wie heel wat gasten over de vloer krijgt.

24 Champagne Vranken Grande Réserve Brut

Te koop:Delhaize

Prijs:15,37 euro

Al vijf jaar op rij in onze eindejaarsselectie en dit jaar zelfs beloond met een top tien plaats gezien de schitterende prijs. Een champagne waar je werkelijk niets kunt aan afkeuren. Misschien ietwat te rond en te soepel? Detailkritiek want van deze Vranken kan je makkelijk een flesje meer kraken. Alle componenten netjes in elkaar vloeiend: veel fruit, goed rijp, licht getoast, prima zuurstructuur, niks overladen noch agressief, kortom, drinkplezier van begin tot einde. Zowel als aperitief of feestwijn.

25 Champagne Boutet Brut

Te koop: Spar Retail

Prijs: 15,99 euro

Wie verlekkerd is op een flinke dosis nervositeit zal veel plezier beleven aan dit flesje. Fris zuur, flink wat maar niet storend koolzuurgas, netjes omkaderd door vers, bijna krokant fruit, heel rechtlijnig maar met verrassend veel smaak en inhoud. Doet onmiddellijk de maag prikkelen en geeft zin om aan tafel te gaan.

26 Cava Codorníu Brut Cuvée Raventos Magnum 1,5 liter, Spanje

Te koop: Delhaize

Prijs: 16,49 euro (bij aankoop van 1 fles 100 pluspunten)

En waarom eens niet een magnum op tafel toveren? Toch wel dé feestfles bij uitstek! Bovendien is dit een uitstekende cava van een van de meest gereputeerde producenten uit de regio. Weelderig parelend, consistente mousse, één en al frisheid zonder agressief te zijn, zelfs wat bloemig en mooi fris fruitig. Instant drinkplezier en breed inzetbaar. Bovendien sneller soldaat gemaakt dan je denkt!

27 Champagne Marquis de Villon Brut

Te koop: Colruyt

Prijs: 17,32 euro (-25% korting bij aankoop van 6 flessen met Extra-kaart)

Nog een klassieker onder de champagnes die vrijwel ieder jaar probleemloos onze selectie haalt. Heel scherpe prijs bovendien (als je tenminste 6 flesjes in huis haalt) en zeker in de smaak vallend van een heel breed publiek: aroma's van rijpe abrikoos, gekonfijte citrusvruchten, mooi gediversifieerd in de mond, smaakvol, rijp en toch fris, beetje kort maar goed afgerond.

28 Champagne Victor Morin Cuvée Prestige Brut

Te koop:Delhaize

Prijs:17,50 euro

In onze top tien voor de heel schappelijke prijs én zijn polyvalent karakter dat een heel divers publiek zal weten te bekoren. Compacte champagne, instant drinkplezier, mediumgele kleur, goed persistente en fijne bubbels, rijpe fruittonen, zelfs wat exotisch maar blijft fris, geen agressieve CO{-2}-toetsen in de mond maar mooi fris zurig en van begin tot einde doorspekt met rijp fruit, zelfs klein zoet toetsje in finale dat voor de nodige variatie zorgt. Ongebreideld feestplezier!

29 Champagne Gardet Brut

Te koop:Spar Retail

Prijs:18,49 euro (tot 16 december, nadien 21,49 euro)

Snel zijn is de boodschap want dit is een voortreffelijke en heel complete champagne voor een meer dan aantrekkelijke prijs. Heel klassiek getint, mooi goudgeel, discrete maar heel fijne pareling, goed gestoffeerde neus met aroma's van abrikoos, rijpe appel en zelfs gekonfijte vruchten, veel smaak, rijp en rond, voldoende kracht zonder aan frisheid te moeten inboeten. Kan als aperitief maar ook bij de maaltijd.

30 Champagne Veuve Hémard Premier Cru Brut

Te koop: Delhaize

Prijs: 19,95 euro

Volle en complete champagne nog onder de 20 euro, zowaar een prestatie! Verleidelijk door zijn mooie mix van kracht en elegantie. Rijpe fruittonen, minerale accenten en goed gedoseerd zuur vinden elkaar perfect en zorgen voor een fraai evenwicht. Flink wat lengte met zelfs klein bittertje op het einde. Niet de meest makkelijke champagne maar kan zelfs geschonken worden bij geroosterde schaaldieren.

31 Champagne Marquis de Villon Blanc de Blancs Brut

Te koop:Colruyt

Prijs:19,99 euro (-25% bij aankoop van 6 flessen met Extra-kaart)

De gewone 'Cuvée' staat ook al in ons lijstje maar de 'Blanc de Blancs', een 100% pure chardonnay champagne, wordt bekroond met een toptienplaats. Een champagne die bekoort door zijn zuiverheid en excellente frisheid. Kleur en bubbels best oké, heel frisse neus, citrus en groene appel, ragfijn in de mond, goed verweven fris zuur, fruit en mineraal tintje op het einde. Scherpt de honger probleemloos aan. En bovendien een promotie die kan tellen!

32 Champagne de Castellane Brut

Te koop: Makro

Prijs: 19,99 euro

Gereputeerde merkchampagne dat bekend staat voor zijn constante kwaliteit. Een rijk glas fijne bubbels met overrijpe tot zelfs belegen fruittonen, aroma's van gekonfijte citrus en limoenschil, veel vulling en kracht in de mond, neus en mond sluiten perfect bij elkaar aan, eetchampagne die zelfs niet zal misstaan bij gevogelte of pluimwild.

33 Champagne Duval Leroy Brut

Te koop: Delhaize

Prijs: 20,39 euro (300 pluspunten bij aankoop van 2 flessen)

Nog zo'n champagne die steevast in ons eindejaarslijstje staat. Constant qua kwaliteit en meer dan betaalbaar. Een champagne van het rijpere type, fris fruit, amandel en gebak in de neus, goed levendige aanzet, smaakvol, mooie fruitvulling, persistent in finale zonder aan frisheid te moeten inboeten. Kan als aperitief met de meest diverse hapjes maar ook bij een stevig voorgerecht.

34 Champagne Demoiselle Grande Cuvée Brut

Te koop: Carrefour

Prijs: 21,99 euro

Nog meer klassiekers in onze selectie. Vrij commercieel getint maar foutloos, puntgaaf gemaakt en heel breed smakend. Abrikoos, perzik en rijpe appel domineren de neus, blijft lang aanhouden, stevig prikkelend in de aanzet maar nadien een heuse fruitmand die zich fris en rijkelijk manifesteert met aangename licht rokerige toetsen in finale. Kan als aperitief maar ook bij gerookte visgerechten.

35 Champagne Canard-Duchêne Brut

Te koop:Carrefour

Prijs:24,89 euro (2+1 gratis)

In het oog springende promotie voor toch wel een merkchampagne met naam en faam. Goede, vlotte allrounder die toch wel iets meer te bieden heeft. Briljante gevulde kleur en ultrafijne bubbels, neus en mond vullen elkaar perfect aan, eerst duidelijk florale toetsen van brioche, nadien mooi fruitig, fris zuur en opmerkelijke gekonfijte aroma's helemaal op het einde. Kan probleemloos bij een stevig voorgerecht.

36 Champagne Charles Lafitte Grande Cuvée Brut Rosé

Te koop: Carrefour

Prijs: 24,99 euro

Vrij commerciële maar tegelijk heel erg lekkere rosé. Mooie volle kleur met oranje tint, geurt naar rode neusjes, vlier en framboos, veel smaak, tikkeltje zoet maar stoort niet, krokant rood fruit, elegant en verleidelijk. Een échte partywijn! Zal trouwens ook niet misstaan bij een sneetje gerookte zalm.

37 Champagne Taittinger, Brut Réserve

Te koop: Delhaize

Prijs: 31,25 euro (bij aankoop van 2 flessen 300 pluspunten)

Gereputeerd merk dat prat kan gaan op een constante kwaliteit. Vrij complexe champagne, mooi gediversifieerd in neus en smaak, citrusvruchten, appelgelei, hazelnootjes, geroosterd brood, vol en krachtig in de mond, duidelijk meer rijpere aroma's, toetsen van geroosterde amandel in finale. Eerder een maaltijdchampagne, bij gegratineerde vispannetjes.

38 Champagne Perrier-Jouët Grand Brut

Te koop: Delhaize

Prijs: 31,89 euro (bij aankoop van 1 fles 300 pluspunten)

Nog meer verfijnde en geraffineerde champagne maar van het slankere en meer strakke type. Dominantie aan citrusvruchten, limoen en pompelmoes in de neus, tikkeltje amandel en wat room, ragfijn en heel fris in de mond, voortreffelijke zuurstructuur, blijft lang in de mond en scherpt in een mum van tijd de honger aan.

39 Champagne Charles Heidsieck Brut Réserve

Te koop: Delhaize

Prijs: 34,99 euro

Een champagne uit de hogere prijsklasse maar een aanrader voor de échte fanaat en een immens plezier voor oog, neus en mond. Mooie goudgele kleur, langzaam opstijgende fijne bubbels, discrete en geraffineerde neus, mineraal en toch rijp, krachtig en mondvullend, veel finesse, excellent fruit, knap aangevuld met geroosterde aroma's, lang en beklijvend. Ragfijne champagne die zelfs bij de maaltijd geschonken kan worden.

40 Champagne Lafitte Orgeuil de France Brut

Te koop:Carrefour

Prijs:38 euro (van 22 tot 28/12, 1+1 gratis)

Wat een knappe champagne voor deze prijs. Heeft alles wat een goede belletjeswijn moet hebben: kracht en finesse, vers geplukt fruit, rijp maar niet overrijp, levendig maar niet agressief, evenwicht en diversiteit, voldoende lengte met zelfs opmerkelijke aroma's van klein rood fruit helemaal op het einde. Superbe aperitiefwijn.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees