WHO ziet geen reden tot paniek om vogelgriep

WHO ziet geen reden tot paniek om vogelgriep
ANKARA - De reactie van de Turkse regering op de vogelgriepepidemie was "adequaat" en "er is geen reden tot paniek". Dat heeft een medewerker van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag verklaard tijdens een persconferentie in Ankara.

Toeristen kunnen volgens Marc Danzon, regio-directeur voor Europa van de WHO, probleemloos naar Turkije reizen. Danzon benadrukte dat in Turkije geen "mutatie" van het voor mensen gevaarlijke H5N1-vogelgriepvirus werd vastgesteld. Als dat het geval zou zijn, lag het risico op een pandemie om de hoek. "Dat is hier vandaag helemaal niet het geval". De menselijke gevallen van vogelgriep die in Turkije zijn vastgesteld, werden allen veroorzaakt door contacten met vogels. "We kennen de voorgeschiedenis van elk geval afzonderlijk", aldus Danzon, die net een inspectieronde door de getroffen gebieden in het oosten van Turkije achter de rug heeft. De contacten tussen mensen en vogels moeten nu onder controle gehouden worden. Danzon toonde zich tevreden over de maatregelen die de Turkse regering nam. "Het niveau van het crisismanagement is zoals het hoort", klonk het. In Turkije zijn volgens minister van Gezondheid Recep Akdag totnogtoe 15 gevallen van vogelgriep bij mensen ontdekt. Minstens twee mensen stierven aan de gevolgen van de vogelgriep. Bij hen werd de gevaarlijke H5N1-variant vastgesteld.

De geruststellende mededeling van de Wereldgezondheidsorganisatie staat in schril conrast met de verklaringen die de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) ook vanmorgen aflegde. De organisatie waarschuwde dat de vogelgriep zich over heel Turkije kan verspreiden en zou kunnen overslaan naar buurlanden van Turkije. "Het virus kan zich ondanks de maatregelen die reeds zijn getroffen verspreiden", zei Juan Lubroth bij de FAO in Rome. "Als niet alle bekende en onbekende locaties waar het vogelgriepvirus aanwezig is door strenge beperkende maatregelen worden geïsoleerd zullen veel meer mensen en dieren aan het virus bloot komen te staan." De FAO heeft deskundigen naar Turkije gestuurd.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees