Tentoonstelling herinnert aan kinderarbeid op steenbakkerijen

Waar zullen we onze afdragers halen?

KLEIN-WILLEBROEK - De ACW-afdeling Willebroek heeft in samenwerking met het Ecomuseum en Archief van de Boomse Baksteen (de vzw EMABB) een tentoonstelling opgezet die herinnert aan de kinderarbeid op de steenbakkerijen in de Rupelstreek. De tentoonstelling Waar zullen we onze afdragers halen? Kinderarbeid op de steenbakkerijen in de Rupelstreek is tot en met 20 januari te bezoeken in de net volledig gerestaureerde kerk in de Volksstraat.

De kerk van Klein-Willebroek werd op 13 februari 2003 vernield door een uitslaande brand. Al vrij snel na die brand werd beslist om het kerkgebouw na de nodige herstellingswerken een meer eigentijdse en multifunctionele invulling te geven. Er zullen nog eucharistievieringen plaatsvinden. Maar de kerk moet ook een ontmoetingsruimte worden voor verenigingen, tentoonstellingen, vergaderingen en tal van andere socio-culturele activiteiten. De eerste tentoonstelling, net geen twee jaar na de brand in de kerk, is een bezoek meer dan waard.

Gezond werk

In de 19de eeuw werden de arbeiders op de vele steenbakkerijen in de Rupelstreek heel zwaar getroffen door de crisisjaren en de ellende die de industriële revolutie met zich meebracht. Ze werden er goedkope en te huren werkkrachten. Ook op de steenbakkerijen kwam er kinderarbeid.

Kinderen moesten er noodgedwongen en voor een hongerloon hun ouders bijstaan. Het patronaat verzon allerlei uitvluchten (gezond werk in de buitenlucht) om de kinderen aan de slag te houden.

Het zou nog enkele decennia duren voor de sociale wetten voldoende doorgedrongen waren. De tentoonstelling met heel wat fotomateriaal, tabellen, pamfletten en 101 voetnoten brengt het zware leven van deze kinderen, afdragers , en het gebrek aan sociale bescherming voor hen aangrijpend in beeld.

In de Rupelstreek is de kinderarbeid intussen verdwenen. Maar in heel wat ontwikkelingslanden werken ook vandaag nog vele kinderen voor een hongerloon.

De tentoonstelling Waar zullen we onze afdragers halen? Kinderarbeid op de steenbakkerijen in de Rupelstreek is gratis te bezoeken op 8,9, 15 en 16 januari van 10 tot 18 uur in de kerk, Volksstraat, in Klein-Willebroek. Op 11, 12, 13, 14, 18, 19 en 20 januari is de tentoonstelling te bezoeken van 14 tot 18 uur. Jan Renders, nationaal ACW-voorzitter opent de tentoonstelling vanavond om 19.30 uur.

Voor meer informatie om de tentoonstelling met een vereniging, een school of een bedrijf te bezoeken: Chris Janvier, 03-886.60.76 of e-mail: chris.janvier@skynet.be.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio