,,Geen Frans, geen centen''

BRUSSEL - De Franstalige Gemeenschap in Brussel (Cocof) maakte enkele dagen geleden bekend dat ze enkele nog Franstalige organisaties in Brussel wil subsidiëren.

De tweetalige vzw Brussels Gekleurd/Bruxelles en couleurs dreigt een deel van haar subsidies kwijt te spelen als ze niet eentalig wordt. Die beslissing riep heel wat reacties op aan Nederlandstalige zijde.

,,Nadat de tweetalige vzw Brussels Gekleurd/Bruxelles en couleurs bekendmaakte dat ze een deel van haar subsidies zal kwijtspelen als ze niet ééntalig wordt, hoor ik dat ook andere vzw's hetzelfde meemaken. Zo heeft bijvoorbeeld de speelotheek Walala in Kuregem/Anderlecht zich opgesplitst in een Walala en Walaloe om de subsidies van de Franse Gemeenschap niet te mislopen'', zegt Brussels minister Guy Vanhengel (VLD).

Hij spreekt van een voorbijgestreefde visie van zijn Franstalige Brusselse collega's. ,,Hun devies Geen Frans, Geen Centen doet mij heel sterk denken aan Eigen Volk Eerst . Ik zie een gelijkaardig denkpatroon. Het is vooral volledig tegenstrijdig met wat er leeft in Brussel. Op een moment dat Brussel zich meer internationaliseert, valt de Cocof terug op concepten van de jaren zeventig en tachtig, waarmee de Franstalige politici proberen de stad te verfransen.''

Ook Groen! vindt dat Franstalig Brussel zich sectair opstelt en riep op om de krachten te bundelen en vooruit te gaan. (DRO)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio