Militairen aan boord van koninklijke jacht kregen speciale opleiding

Albert gaat varen met vier 'hartspecialisten'

Albert gaat varen met vier 'hartspecialisten'

Foto: Photo News

De militairen die met het jacht van koning Albert varen, hebben op het paleis in Brussel een defibrilleringscursus moeten volgen om hulp te kunnen bieden in geval van een hartstilstand. Het paleis ontkent echter met klem dat Albert II met hartproblemen kampt.

Het feit dat de koning vier militairen van de Belgische marine naar zijn paleis sommeerde voor een defibrilleringscursus werd de voorbije weken door het kabinet van Defensieminister Pieter De Crem (CD&V) als een staatsgeheim beschouwd. Pas na lang aandringen van N-VA-parlementslid Jan Jambon bevestigt De Crem nu dat vier van de vijf bemanningsleden van het koninklijke jacht afgelopen zomer wel degelijk zo'n cursus volgden. Op kosten van het paleis, aldus De Crem.

Pierre-Emmanuel De Bauw, de woordvoerder van het koninklijk paleis, beklemtoonde gisteren in een reactie dat de koning niet met hartproblemen kampt, 'zoals u zou kunnen vermoeden. Aan boord van het jacht van de koning bevindt zich een defibrillator. Indien nodig moeten de militairen dat apparaat correct kunnen bedienen, vandaar de opleiding.' Een defibrillator is een apparaat dat door middel van elektrische schokken het hart opnieuw in werking kan doen treden.

Defensieminister De Crem en N-VA'er Jambon vechten al een tijdje een robbertje uit over de volgens Jambon 'verborgen kosten van het koningshuis, die vaak voor rekening van Defensie vallen.' De Crem heeft nu voor het eerst gegevens bekendgemaakt over het aantal militairen dat dienst doet op het koninklijke jacht en het aantal dagen dat zij hiervoor worden ingezet (zie tabel) .

'In 2007, het jaar van de politieke crisis, was dat door die omstandigheden maar zeven dagen. In 2005 bracht Albert nog meer dan twee maanden op zijn jacht door', aldus Jambon, die er nog eens op wijst dat de koning een jaarlijkse dotatie van tien miljoen euro ontvangt.

De Crem geeft in zijn antwoord ook toe dat de vijf militairen op wie de koning een beroep doet - een kapitein, twee stuurlui, een matroos en een technicus - door Defensie worden betaald.

Albert heeft sinds 2007 een nieuw jacht van Italiaanse makelij. De Quatuor Incredible is vijftien meter lang, haalt 74 kilometer per uur en kostte 1,5 miljoen euro. Het jacht is om veiligheidsredenen ingeschreven als een militair vaartuig en heeft ook de marinebasis van Zeebrugge als thuishaven. Maar volgens De Crem brengt dat geen extra kosten voor het leger mee. 'De militairen ontvangen ook geen andere dan de normale vergoedingen voor deze prestaties', aldus nog de minister.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees