België ontsnapt nipt aan recessie

België ontsnapt nipt aan recessie

Duitse arbeiders staken in een Audifabriek. De Duitse economie maakt de zwaarste terugval in twaalf jaar mee. Foto: © REUTERS

De eurozone is formeel in recessie, de eerste keer sinds 1993. Ons land ontspringt (voorlopig) de dans met een minimale groei.

De vijftien landen van de eurozone zijn in recessie. Dat blijkt uit cijfers die de Europese Commissie gisteren publiceerde. Na een inkrimping met 0,2 procent in het tweede kwartaal blijkt dat de omvang van de gezamenlijke economie tijdens het derde kwartaal met eenzelfde percentage verminderde. Twee opeenvolgende kwartalen met een 'negatieve groei': dat is de officiële definitie van een recessie.

De aanhoudende koersstijging van de euro tijdens de eerste helft van het jaar, de recordhoge olieprijzen en uiteraard de kredietcrisis eisen nu hun tol. Economen vrezen dat het tot het derde kwartaal van volgend jaar kan duren voor de recente renteverlagingen door de Europese Centrale Bank effect zullen hebben.

Achter het algemene plaatje van de eurozone gaat vooral de inkrimping van de Duitse economie - goed voor een derde van de eurozone - schuil, de ergste in twaalf jaar. Zij wordt in de eerste plaats veroorzaakt door de terugval van de export die tijdens de eerste helft van het jaar te lijden had onder de dure euro.

Gisteren bleek dat ook Italië - de derde grootste economie van de zone - in recessie is, met een krimp van een half procentpunt in het derde kwartaal. Voor Italië is het al de vierde recessie in tien jaar. De industriële productie zakte er dit jaar al met 5,3 procent en de omzet van de distributiesector verminderde met 3,4 procent. Italië is al ruim een decennium het zwakke broertje van de eurozone. Het land wordt geplaagd door een erg hoge openbare schuld en een lage arbeidsproductiviteit.

Ook in Spanje verminderde de omvang van de economie, met 0,2 procent. Het is de eerste inkrimping in vijftien jaar, maar tijdens het tweede kwartaal was er nog groei en dus is er nog geen recessie. De Spaanse economie heeft veel last van de vastgoedzeepbel die afgelopen jaar uiteenspatte. Zowat één miljoen nieuwe huizen vinden geen koper. Economen zien niet wat op korte termijn een herstel op gang zou kunnen brengen en vrezen dat Spanje op het einde van het jaar ook in recessie zal zijn.

Dankzij een groei van 0,1 procent ontsnapte Frankrijk, tegen de verwachtingen in, aan een recessie. Ons land tekende eenzelfde groei op. In Nederland en Portugal stagneerde de economie. Buiten de eurozone zijn Estland en Litouwen al in recessie, terwijl Groot-Brittannië en Hongarije nu hun eerste kwartaal met krimpende economie gehad hebben.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees