Denderbelle gaat op zoek naar eigen vlag

DENDERBELLE - Het Comité Belle 2000 ijvert al enkele jaren voor het bewaren en bekendmaken van het cultureel erfgoed en het instandhouden van de identiteit van de Lebbeekse deelgemeente en haar bewoners. Het geeft daartoe cronijcken' uit en organiseert jaarlijks tentoonstellingen. Nu is het comité op zoek naar een vlag voor Denderbelle, een symbool waarover de gemeente niet eens beschikte toen ze nog zelfstandig was. Ook een eigen wapenschild bestond toen niet.

,,Klopt'', bevestigt Freddy Van Hecke. ,,Daarom schrijven we een wedstrijd uit. Ook niet-Denderbellenaars mogen eraan deelnemen. De opdracht bestaat erin een ontwerp te maken voor een vlag van één bij anderhalve meter, waarin de Denderbellese kleuren groen, zwart en wit voorkomen.''

Voor hun inspiratie hoeven de ontwerpers niet zo ver te zoeken. Denderbelle is bekend om zijn Tongenslijpers, de Dender, Sint-Martinus, Sint-Cornelius en tal van landelijke kapelletjes. In de volkstaal is zelfs de uitdrukking wandelen gelijk de koeien van Belle bekend.

Geen afscheiding

De organisatoren wachten de ontwerpen in tot eind februari. Dan zal een onafhankelijke jury - zonder één vertegenwoordiger van Belle 2000 - de laureaat bekendmaken. Het ontwerp wordt dan gerealiseerd en zal vanaf half maart als heuse vlag te koop zijn. Bedoeling is ze bij feestelijke momenten te hijsen.

,,Wees gerust'', besluit Van Hecke. ,,Comité Belle 2000 is geen afscheidingsbeweging. Wij voelen ons goed in de schoot van Lebbeke. Niemand kan ons echter wat aanwrijven wanneer we onze identiteit in de verf zetten.'' (PVR)

Meer info: Freddy Van Hecke, 0495-54.06.28

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio