Zeiler ging driemaal rond de wereld in zeilbootje

Staf Versluys krijgt overzichtsexpositie

BREDENE - Staf Versluys vaarde in een zeilboot rond de wereld: niet één keer, maar drie keer. Tijdens de prestigieuze zeilwedstrijd 'Whitbread Round the World Race' won hij zomaar even zijn klasse. Hij ontving prijzen, niet van zomaar iemand, maar onder meer van Lady Di en de Britse prins Philip. Staf Versluys, een eenvoudige Bredenaar, stond plots in de internationale spotlights.Staf Versluys zette destijds Bredene op de wereldkaart en nu wil zijn gemeente hem 'onsterfelijkheid' bezorgen. Staf Versluys kwam om het leven in 1995 bij een tragisch motorongeval. Hij werd al verkozen tot 'Bredenaar van de Eeuw' en het gemeentebestuur vond dat ze hem nog beter konden eren met hem een cultureel centrum te geven. In dit centrum loopt nu de tentoonstelling Staf Versluys, zeeman-wedstrijdzeiler-botenbouwer.

,,Voor die gelegenheid maakte kunstenaar Andre Huygebaert ook een beeld voor Staf Versluys. Er werd een film gemaakt over het leven van de zeiler, waarvoor Willy Versluys heel wat beeldmateriaal samenbracht. De coördinator en bezieler van de tentoonstelling is Erwin Mahieu, die met een team van 16 vrijwilligers deze prestigieuze en boeiende tentoonstelling tot stand bracht'', zegt schepen van Cultuur Steve Vandenberghe.

Van Snep tot Rucanor Tristar

,,Ik heb ooit het geluk gehad met Staf te mogen varen. Een unieke ervaring, die nog altijd in mijn dromen opduikt. In de tentoonstelling belichten we alle boten waarmee Staf vaarde, van de eerste 'Snep' tot de Rucanor Tristar. Er zijn 200 foto's te zien, boten, materiaal, plannen en natuurlijk zijn prijzenkast'', vertelt Erwin Mahieu.

,,De Whitbread varen wordt sportief op dezelfde lijn geplaatst als de Everest beklimmen of een ballonvaart rond de wereld afleggen. Voor een land dat geen zeevaartnatie was, stonden we plots in het middelpunt van de belangstelling'', aldus nog Erwin Mahieu.De overzichtsexpo loopt de hele maand april van 9 tot 12 en van 13.30 tot 17 uur tijdens de week, en van 10 tot 17 uur in het weekend. Het Staf Versluyscentrum vindt men in de Kapelstraat 76 in Bredene. Voor groepen kan een gids voorzien worden. De toegang is gratis.Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio