Defour in het vizier van Ajax

Defour in het vizier van Ajax

Foto: © BELGA

Speelt Steven Defour volgend seizoen bij Ajax? Die kans lijkt groot, want Genk praat na de laatste speeldag op 5 mei met Ajax, dat zich gisteren meldde bij Defour zelf. De zaterdag achttien geworden Mechelaar ziet een overstap zelf helemaal zitten. Alleen de transfersom van ruim vijf miljoen euro lijkt nog roet in het eten te kunnen gooien.

Vorige week zag het er nog naar uit dat het vertrek van Defour onbespreekbaar was. Na de thuismatch tegen Lierse kwam technisch directeur Ariel Jacobs echter melden dat er vorige week een briefwisseling plaatsvond tussen Genk en Ajax.

,,Wij hebben geantwoord dat we de speler willen behouden, maar dat we ook met zijn wensen rekening willen houden. Daarom willen we binnen afzienbare tijd een afvaardiging van Ajax ontmoeten'', aldus Jacobs. Dat gebeurt na de laatste match van het seizoen van Genk tegen Club Brugge op vrijdag 5 mei.

In de wandelgangen wordt al gefluisterd dat de deal al rond is en dat Defour, die bij Genk vastligt tot 2009, een driejarig contract ondertekende. Dat wordt echter door alle partijen ontkend. Gisteren meldde technisch directeur Martin van Geel van Ajax zich wel ook officieel bij de begeleider van Defour. Ajax wilde weten of de aanvallende middenvelder, bij Genk onder contract tot 2009, een overstap zag zitten naar de Amsterdamse topclub en kreeg een positief antwoord.

Op onderhandelingen tussen Ajax en Defour is het nu wel wachten tot er een akkoord is tussen de beide clubs. Genk wil Defour graag houden, maar staat wel open voor een gesprek. Als Ajax voldoet aan de transfersom (allicht ruim vijf miljoen euro), komt de overstap er allicht.

Drie jaar geleden verkocht Genk spits Wesley Sonck aan Ajax voor vijf miljoen euro. Een jaar geleden zou Ajax bij de transfer van Tom Soetaers in de omgekeerde richting al een eerste aankoopoptie op de toen zestienjarig Defour bedongen hebben.

De laatste weken kwamen technisch directeur Van Geel en coach Danny Blind Defour bekijken. Hoeveel Defour bij Ajax kan gaan verdienen, is niet duidelijk, maar Ariel Jacobs liet vorige week verstaan dat het gaat over een veelvoud van wat hij in het Fenixstadion opstrijkt.

Kortom, alles wijst erop dat Genk zijn grootste belofte in jaren straks kwijt is. Defour doet in ieder geval geen moeite om die veronderstelling te weerleggen. Als Jacobs zegt dat Genk rekening wil houden met de wensen van de speler, is het trouwens duidelijk wat die echt wil.

,,Ajax heeft met mij nog niet gepraat, maar uiteraard ben ik bereid tot een gesprek'', zegt Defour. ,,Je moet respect tonen en met elke club praten die je uitnodigt voor een onderhoud. Links en rechts hoor ik dat het te vroeg is om weg te gaan, maar als je je klaar voelt, is het nooit te vroeg.''

Sonck en Soetaers

De voorbeelden van Wesley Sonck en Tom Soetaers, die het niet konden maken bij Ajax, schrikken Defour niet af. ,,Sonck en Soetaers gingen op een iets latere leeftijd naar Ajax'', aldus Defour. ,,Ik denk dat je slaagkansen vooral te maken hebben met je manier van voetballen. Het spel van Ajax ligt me. Mocht het ooit tot een transfer komen, dan heb ik zeker een kans om te slagen.''

,,Als er geen akkoord komt, ga ik daar niet moeilijk over doen. Voorlopig is dat ook niet mijn eerste zorg. Ik wil nu zo weinig mogelijk drukte omdat we nog drie belangrijke matchen spelen. Winst tegen Sint-Truiden en Beveren kan ons op de slotdag met het oog op Europees voetbal een interessant duel tegen Club Brugge opleveren. Die kans mogen we niet laten liggen.''

(RS/GDV)

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.