Gokschandalen die het voetbal schokten

De Jimmy Gauld-affaire (Engeland, 1965)

Jimmy Gauld, ex-speler van Everton en Swindon Town, was het brein achter het grootste gokschandaal uit de Britse voetbalgeschiedenis. Na een doorsnee voetbalcarrière stort Gauld zich enthousiast op het gokcircuit. Jarenlang weet hij grote winsten op te strijken door wedstrijden uit de Premier League te arrangeren. Hij benadert spelers en koopt ze om. In 1965 loopt hij tegen de lamp. Gauld toont zich een opportunistische klikspaan. Hij sleurt al zijn medeplichtigen mee in zijn val. In ruil voor 7.000 pond van een Engels boulevardblad lapt hij er zelfs nog enkele collega-voetballers bij. Met bandopnames lokt hij ze in de val. Uiteindelijk staan tien spelers terecht. De meeste krijgen enkele maanden cel en worden levenslang geschorst door de voetbalbond. Gauld zelf wordt veroordeeld tot vier jaar.

Het Totonero-complot (Italië, 1980)

Precies 25 jaar geleden deed het Totonero-complot het calcio op zijn grondvesten daveren. Massimo Cruciani en Alvaro Trinca, een groenteboer en een restauranthouder, liggen aan de oorsprong van het schandaal. De twee Romeinen delen een passie voor voetbal en gokken. In 1977 komen ze in contact met het illegale gokcircuit van de onderwereld, de totonero. Cruciani en Trinca dromen van enorme winsten, maar worden keer op keer kaalgeplukt. Ze besluiten hun geluk zelf af te dwingen en spelers om te kopen. In een mum van tijd staan tientallen spelers uit de eerste en tweede klasse op hun loonlijst en worden wedstrijden op grote schaal vervalst.

In 1980 barst het schandaal los. Cruciani dient uit schrik voor enkele criminele schuldeisers klacht in bij het gerecht. Hij doet de fraude uit de doeken. De Italiaanse politie pakt 23 mensen op. Uiteindelijk loopt niemand een gerechtelijke veroordeling op. De voetbalbond spreekt wel strenge straffen uit. AC Milan-voorzitter Felice Colombo wordt voor het leven geschorst. Milan-keeper Albertosi en Lazio-spelers Cacciatori en Wilson krijgen dezelfde straf. Een tiental andere voetballers, onder wie Paolo Rossi, krijgt schorsingen tussen drie maanden en zes jaar. Milan en Lazio worden bovendien verbannen naar de tweede klasse.

De Grobbelaar-tapes (Engeland, 1995)

Voetbalminnend Engeland schrikt in maart 1995 op als de populaire ex-doelman van Liverpool Bruce Grobbelaar door Scotland Yard wordt opgepakt. De politie verdenkt de Zimbabwaan Grobbelaar ervan samen met Wimbledon-keeper Hans Segers en Aston Villa-spits John Fashanu wedstrijden uit de Premier League te hebben gearrangeerd in opdracht van een machtig goksyndicaat uit Maleisië. Het schandaal komt aan het licht door undercoverwerk van twee journalisten van de sensatiekrant The Sun. Zij hadden de gesprekken tussen Grobbelaar en een tussenpersoon op tape opgenomen. De drie verdachten zweren bij hun onschuld. Twee jaar later spreekt een Engelse rechtbank hen na een procedureslag inderdaad vrij bij gebrek aan harde bewijzen. De Engelse voetbalbond straft hen wel. Grobbelaar en co krijgen een billijke zes maanden schorsing voor het overtreden van de regels op weddenschappen.

Het Dick Jol-schandaal (Nederland, 1995)

Ook de Hollandse grasmat leek in 1995 niet veilig voor schandalen. Een tv-zender onthult dat topreferee Dick Jol op wedstrijden gokt die hij zelf leidt. De zaakjes zouden worden geregeld vanuit een groentewinkel in Den Haag. Jol ontkent in alle toonaarden. Hij trekt met succes naar de rechtbank. Jol wordt compleet witgewassen door de Nederlandse voetbalbond, de UEFA en de FIFA. Jol zet nadien zijn carrière verder.

Operatie Gouden Fluit (Portugal, 2004)

Aan de vooravond van het Europees kampioenschap pakt het Portugese gerecht 16 scheidsrechters en voetbalbonzen op tijdens de operatie Gouden Fluit. Speurders doen huiszoekingen bij refs thuis, bij clubs en op het hoofdkwartier van de voetbalbond. Onder de gearresteerden is onder meer de grote baas van Boavista. Het gerecht heeft aanwijzingen dat de verdachten op grote schaal wedstrijden hebben gearrangeerd. Het onderzoek loopt nog.

(PAW)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees