Kleinste vis ter wereld meet 7,9 mm

Kleinste vis  ter wereld  meet 7,9 mm
Kleinste vis ter wereld meet 7,9 mm In een aquarium zul je hem nog niet aantreffen, want hij is pas opgedoken in moerassen op Sumatra: de Paedocypris Progenetica , 's werelds kleinste vis. Het ukje is amper 7,9 millimeter lang en meteen het kleinste gewervelde dier.
Deze nieuwe ontdekte vissoort verbreekt daarmee het record van de Trimmatom Nanus die net 8 millimeter lang is. Het beestje gedijt alleen in een bepaald type zuur water dat voorkomt in moerassig, overstroomd gebied. Om zo klein te kunnen blijven, ontwikkelt onze vriend niet alle eigenschappen die bij een grote vis voorkomen. Zo worden zijn hersenen niet beschermd door een schedel en kunnen de vrouwtjes slechts een handvol eitjes dragen. Omdat ze zo klein zijn, kunnen de visjes extreme droogte overleven door hun heil te zoeken in de laatste overgebleven plasjes.

Kerkuil heeft het naar zijn zin

Vorig jaar haalde de kerkuil in alle Vlaamse provincies, Limburg uitgezonderd, het hoogste aantal broedgevallen ooit opgemeten. De populatie steeg daardoor met 9 procent. Op 2.009 broedplaatsen werden 558 broedgevallen genoteerd. Niet minder dan 32 procent van de koppeltjes kwamen ook echt in een kerk tot broeden, 38 procent in een boerderij of schuur. 380 broedgevallen werden vastgesteld in een nestkast en per nest mochten er gemiddeld 3,2 kleine kerkuiltjes hun bek openzetten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees