Waarom het onder Verschueren niet allemaal beter was

Herman Van Holsbeeck beoordelen, kan niet zonder hem om de haverklap te vergelijken met zijn legendarische voorganger Michel Verschueren. Het zou te gemakkelijk zijn om te zeggen dat het onder Verschueren allemaal beter was. En wel hierom.

De 22 jaar (1981-2003) onder Verschueren moeten eigenlijk in twee perioden worden ingedeeld.

Verschueren I:

vanaf 1981 tot 1995.

Verschueren II:

vanaf 1996 tot 2003

Het seizoen 1995-96 is een kantelmoment in het functioneren van Michel Verschueren bij Anderlecht. Ten eerste omdat in die periode het arrest-Bosman werd geveld. De uitspraak van de rechter in Luxemburg was revolutionair omdat vanaf 21 december 1995 plots geen transfersom meer voor spelers einde contract mocht worden betaald en elke club een onbeperkt aantal EU- buitenlanders mocht opstellen. Dat was een revolutie en terwijl Verschueren voordien een Europese topmanager was, kon hij die aanpassing in het beleid van een club niet maken. Tot op het einde van zijn bewind bleef hij het Bosman-arrest hekelen.

Tweede belangrijk moment in 1995-96 was de voorzitterswissel. Roger Vanden Stock volgde in maart 1996 zijn vader Constant op. De nu 76-jarige Verschueren was zijn leider, zijn houvast kwijt. Het aristocratische van Constant verdween ten gunste van de meer volkse stijl van Roger. Verschueren vond zich daar moeilijker in. Ook dat straalde af op zijn bestuursdaden. De huidige Anderlecht-voorzitter is minder voetbaldier en minder bezeten dan zijn vader.

De pensioengerechtigde Verschueren ging zich steeds meer om zijn imago bekommeren en werd door zijn veelvuldige optredens in tv-programma's van alle slag een heuse Bekende Vlaming. (lvdw)

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.