De vrouwelijke Carl Lewis geeft dopinggebruik toe

Marion Jones valt van voetstuk

Marion Jones valt van voetstuk

Vijf medailles behaalde Marion Jones op de Spelen van Sydney 2000. Op basis van steroïden, geeft ze nu toe. Foto: © AP

In een brief aan haar familie en naaste vrienden probeert Marion Jones, een van de grootste atletiekboegbeelden, haar dopinggebruik uit te leggen.

Marion Jones stuurde onlangs een brief naar enkele personen die haar lief zijn. De San Diego Tribune kon gisteren de hand leggen op een kopie van de brief, nadat de Washington Post het verhaal had uitgebracht. Jones bekent dat ze doping nam - steroïden - in de aanloop naar de Olympische Spelen van Sydney 2000. Gisteren verscheen ze voor een rechtbank in New York.

Marion Jones mag gerust de vrouwelijke Carl Lewis worden geheten. Net als Lewis was ze een boegbeeld van de atletiek, domineerde ze haar discipline. Jones was de eerste die zich miljonair mocht heten - in haar topjaren ving ze tussen 70.000 en 80.000 dollar aan startgeld per wedstrijd, naast de lucratieve sponsoringcontracten.

Omstreden trainer

Allang zeulde Jones dopingverdachtmakingen met zich mee. Zo huwde ze C.J. Hunter, zelf positief bevonden, die zei dat Jones zichzelf injecteerde met steroïden. De man met wie ze een kindje kreeg, Tim Montgomery, testte eveneens positief en moest zijn wereldrecord op de 100 meter afgeven. Ze werkte met de omstreden trainer Trevor Graham. Ze leverde een positief epo-staal af, maar het B-staal pleitte haar vrij. Victor Conte, de spin in het Balco-web, een van de grootste dopingzaken in de Amerikaanse sport, zei dat Jones klant was.

Telkens weer zei Jones dat ze clean was. Tot nu dus. Jones schrijft dat ze The Clear, doping op basis van steroïden, kreeg van Graham, maar blijft erbij dat ze het niet met voorbedachten rade deed. 'Hij vertelde me dat het lijnzaadolie, een voedingssupplement, was. Ik gebruikte het in 1999 en 2000. Ik merkte veranderingen in mijn lichaam. Maar het was pas op het einde van 2002, nadat ik Trevor had verlaten, dat ik begon te vermoeden dat hij me doping had gegeven. Ik had beter moeten weten toen hij me vertelde dat ik tegen niemand mocht zeggen welke voedingssupplementen ik nam.'

Waarom ze jarenlang gelogen heeft? 'Ik panikeerde, toen ik wist dat twee jaar lang ongewild doping nam, en ja, het was fout van mij om te liegen in het Balco-onderzoek. Ik wilde ook mijn coach beschermen. Ik wilde ook mezelf beschermen.' Afwachten of de rechter die uitleg gelooft van een atlete die jarenlang de atletiekwereld heeft voorgelogen. Jones geeft ook toe dat ze fraude pleegde met een ongedekte cheque, ter waarde van 25.000 dollar.

Zes maanden cel

Jones weet wat haar boven het hoofd hangt. 'Normaal staat op zulke vergrijpen maximaal zes maanden cel. Ik heb het enorm moeilijk met de gedachte dat ik een tijd mijn familie moet missen, maar ik leg mijn lot in de handen van God.'

En zo verliest de atletiek nu ook officieel het laatste grote uithangbord - een veel gehoorde jammerklacht is dat de internationale atletieksterren (vooralsnog) niet dezelfde uitstraling hebben als atleten als Carl Lewis of Sergej Boebka, atleten die hun sport overstijgen. De laatste die dat wel kon, was Marion Jones.

Het nieuws van Jones raakt bekend een paar weken nadat de internationale atletiekfederatie meedeelde dat de afgelopen wereldkampioenschappen van Osaka officieel clean waren. Ironisch, voor een sport die, evengoed als het wielrennen, lijdt onder dopingschandalen. Jones: 'Ik hoop dat jeugdige atleten hieruit leren en wel de juiste beslissingen nemen.'

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.