Overlevenden eisen schadevergoeding van de overheid

Softenon-slachtoffers stappen naar rechter

Softenon-slachtoffers stappen naar rechter

Foto: put

De Belgische slachtoffers van het geneesmiddel Softenon willen dat ons land erkent dat het begin jaren '60 laks is geweest toen bleek welke verschrikkelijke bijwerkingen het middel had.

'Wij willen dat justitie ons helpt om een waardig levenseinde te kunnen hebben. Softenon-slachtoffers krijgen het moeilijker naarmate de jaren verstrijken en ze ouder worden. De hulp die ons aangeboden wordt, is absoluut niet voldoende voor al onze noden en dan zijn er nog de blikken en de opmerkingen op straat. Vele jongeren hebben nog nooit van Softenon gehoord. Zij vinden ons vooral vreemd. '

Dat zegt Martine Olivier (50), de woordvoerster van de vzw Belgische slachtoffers van Thalidomide, zeg maar de Softenonkinderen. In België zijn er 24 gekende Softenon-slachtoffers, maar allicht zijn het er meer.

Softenon veroorzaakte begin jaren '60 wereldwijd vele duizenden zwangerschapsafbrekingen.

Vele kinderen die met misvormingen ter wereld kwamen hebben hun eerste levensjaar niet overleefd of zijn gestorven aan de gevolgen van de medicatie.

Overheid veel te laks

Olivier en haar lotgenoten stappen morgen, dinsdag naar de Brusselse rechter omdat ze vinden dat ze recht hebben op een schadevergoeding. 'Wij waren gezonde kinderen maar we zijn vergiftigd in de buik van onze moeders. Onder meer omdat de Belgische overheid veel te laks is geweest.'

Martine Olivier heeft zoals de meeste softenonkinderen geen armen en misvormde handen die rechtstreeks aan de schouders zijn gehecht. Het gevolg van het gebruik van softenon door de mama van Olivier toen ze zwanger was van haar dochter Martine.

Andere slachtoffers, zoals Philippe Wauthier, combineren dat met nog een reeks andere aandoeningen, onder meer aan darmen, nieren en ogen.

Eind jaren '50 werden her en der in de wereld baby's met misvormde ledematen geboren. Sommigen dachten dat dit het gevolg was van de nucleaire uitval na de atoombommen die in 1945 boven Japan werden gedropt.

Het duurde tot 1961 voor een arts uit Hamburg, dokter Wildikund Lenz , een verband legde tussen de misvormingen en de inname van thalidomide door zwangere vrouwen.

Softenon - één van de commerciële benamingen van thalidomide - werd voorgeschreven aan zwangere vrouwen als een middel tegen ochtendmisselijkheid. Het was van origine een slaapmiddel dat eind jaren '50 het derde best verkochte geneesmiddel was. Je kon het zonder voorschrift in de apotheek verkrijgen.

Terwijl Softenon in het toenmalige West-Duitsland al in november 1961 van de markt werd gehaald uit voorzorg en het in Frankrijk en de Verenigde Staten zelfs niet op de markt mocht komen, bleef het bij ons gewoon over de toonbank gaan.

De toenmalige minister van sociale zaken Joseph Custers wilde niks ondernemen tot zolang hij niet helemaal zeker was. Toen werd de omgekeerde denkwijze gehanteerd van het voorzorgprincipe dat vandaag wordt gehanteerd.

De Belgische apotheken verkochten nog tot midden '63 ongestoord hun ruime stocks.

'De staat heeft het medicijn veel te laat verboden, ze hebben zich daar ook nooit voor geëxcuseerd. Ik ben daar één van de slachtoffers van', zegt Martine Olivier.

Boetekleed

De slachtoffers waren eerst niet van plan om naar de rechtbank te stappen. Vooral omdat de Belgische overheid in 2010 zelf spontaan het boetekleed leek aan te trekken.

'In maart 2010 hadden we een akkoord bereikt met minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS). Ze zou een fonds oprichten waar 20 miljoen euro in terecht zou komen. Maar spijtig genoeg voor ons, de regering viel en er is iets van gekomen. Daarom zijn we naar de burgerlijke rechtbank gestapt', zegt Olivier.

Naast het proces tegen de Belgische staat hebben de slachtoffers ook een proces ingespannen tegen de farmaceutische firma. Dat proces komt pas in 2012 voor.

Thalidomide wordt vandaag opnieuw gebruikt, om dermatologische aandoeningen te behandelen, maar mag in geen geval worden voorgeschreven worden aan zwangere vrouwen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees